Preskočite na glavni sadržaj

Premijere hrvatskih filmova na 13. Beldocsu

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs bit će održano od 3. do 10. rujna na lokacijama u Beogradu te online. Na festivalu će svoju svjetsku premijeru imati 'Bijeli Božić' Josipa Lukića, a međunarodnu 'Doktorice, pem v grobeka' Nikoline Barić. Festival otvara projekcija hrvatske manjinske koprodukcije 'Govori da te vidim' Marije Stojnić.
vrijeme: 03.09.2020.
mjesto: Srbija; Beograd
url: https://www.beldocs.rs/

U industrijskom dijelu festivala, u programu Beldocs in Progress koji se odvija online, predstavit će se dokumentarno-animirani film u razvoju 'Funk Yu' redatelja Franka Dujmića.
 
Kratkometražni film Josipa Lukića Bijeli Božić prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa Meteori, namijenjenog 'radikalnim arthouse dokumentarcima, hibridnih žanrova i dokumentarno-igranih formi'. Bijeli Božić, nastao u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, prikazuje gradski park kao idealno mjesto za opuštanje. Osim što ga je režirao, Josip Lukić za film potpisuje i scenarij. Za kameru je bio zadužen Marinko Marinkić, a za montažu Elena Radošević. Oblikovanje zvuka radila je Nina Džidić-Uzelac, scenografiju Martina Marasović, a kostimografiju Paula Čule. Uloge u filmu nose Josip Lukić, Paško Vukasović, Damir Radić i Ante Mitrović, a producentica je Aleksandra Giljević. Film nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a prikazivanje na Beldocsu bit će mu svjetska premijera.
 
Osim toga, prethodni film Josipa Lukića, dokumentarni srednjometražni Doplovit će Rex, na netom završenom festivalu dokumentarnog filma u Makedoniji, Makedox, osvojio je Onion Seed nagradu za najbolji naslov u konkurenciji studentskog filma.
 
U sklopu programa Posebne projekcije, na Beldocsu će svoju međunarodnu premijeru imati srednjometražni dokumentarni film Nikoline Barić, Doktorice pem v grobeka, koji se tijekom prošlogodišnjeg izdanja festivala razvijao u programu usavršavanja Beldocs in progress. Redateljica za film u maloj ordinaciji prati svoju majku liječnicu i njezinu borbu sa zdravstvenim sustavom koji se raspada. Pacijenata je previše, doktora je premalo, a živaca još manje. Svjetska premijera filma održat će se 27. kolovoza na Liburnia Film Festivalu, a projekcija na Beldocsu bit će mu međunarodna premijera.
 
Nikolina Barić film je režirala, snimila, montirala, producirala te za njega napisala scenarij. Oblikovanje zvuka radio je Julij Zornik, a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja.
 
Ovogodišnje, 13. izdanje Beldocsa 3. rujna u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije otvara projekcija hrvatske manjinske produkcije Govori da te vidim redateljice Marije Stojnić (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart). Film, koji je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA, se prikazuje u sklopu nacionalnog natjecateljskog programa, a prikazivanje na Beldocsu bit će mu srpska premijera.
 
Osim toga, u sklopu programa za razvoj dokumentarnih filmova Beldocs in Progress u industrijskom dijelu festivala predstavit će se i dugometražni dokumentarno-animirani film Funk Yu redatelja Franka Dujmića, nastao u produkciji kuće Wolfgang & Dolly te u koprodukciji kuća Astral Film i Nana 143. Producentica ovog filma u razvoju je Tamara Babun. Film nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Rijeke, Grada Dubrovnika te RE-ACT-a. Priča je to o Franku koji želi napraviti film o jugoslavenskom funku i njegovoj opsjednutosti vinil pločama. Da bi dovršio film, mora pronaći singl 'Ulica Jorgovana'. S filmskom ekipom odluči krenuti u potragu. Možda neće pronaći ploču, ali sigurno će pronaći svoje 'pleme'.
 
U sklopu Beldocs in Progress, između ostalih, predstavit će se i dugometražni dokumentarni film Telenovela: Gris y Multicoclor u režiji Filipa Martinovića nastao u španjolsko-srpsko-hrvatskoj koprodukciji te Muzej revolucije Srđana Keče nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji.
 
U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa MEDIA, bit će prikazano više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Program se odvija na sedam beogradskih lokacija, u skladu s epidemiološkim mjerama, a filmovi će tijekom trajanja festivala biti dostupni i na online platformi Cinesquare.
 
Izvor: HAVC