Preskočite na glavni sadržaj

Oto Rimele: 'More, nebo i ljestve'

U petak, 28. kolovoza, s početkom u 21 sat, u Galeriji Alvona otvara se samostalna izložba Ota Rimelea nazvana 'More, nebo i ljestve'.
vrijeme: 28.08.2020.
mjesto: Labin
url: https://www.facebook.com/GalerijaAlvona
Serija od dvanaest akvarelnih listova pod nazivom „More, nebo i ljestve“, realizirana u kolovozu 2020. godine, stvorena je kao intimna apoteoza osjećaja, razmišljanja o prirodi i mjestu čovjeka u ovoj divnoj sveobuhvatnoj stvarnosti Svemira.

 

Rimele kaže, „Naši pojedinačni postupci i misli također su uvijek posvećeni sveprisutnosti Univerzuma. A Svemir (Univerzum) je, unatoč prividnoj nepokretnosti, moguć, živ i aktivan zbog jedinstvenosti individualnih značenja pojedinaca, a svatko od nas na neki način doprinosi. I to se računa. "

 

Dr. Marjeta Ciglenečki prepoznaje umjetničku uzvišenu komunikaciju s pojedincem kao most koji gledatelju daje unutarnji uvid: „Mnoga Rimeleova javna izlaganja mogu se opisati jednostavno lijepima, ako, naravno, slijedimo Plotinusovu interpretaciju Ljepote i zajedno s njim vjerujemo da promatranje Ljepote čini lijepim i onoga koji tu ljepotu promatra.“

 

Oto Rimele slikar je, autor prostornih i zvučnih ambijenata, istraživač mentalnih dimenzija likovne ekspresije i zvuka. Nakon završetka dodiplomskog (1990.) i magistarskog (1992.) studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, zapravo je cijeli svoj kreativni put posvetio istraživanju slikarske komunikacije i fenomena likovnih izražajnih mogućnosti.

 

Dobitnik je najvišeg priznanja u Republici Sloveniji, Nagrade Prešernovega sklada, za slikarstvo za 2003.g. Osim slikarstvom bavi se grafičkim oblikovanje i scenografijom, te kao redovni profesor predaje na Pedagoškom fakultetu u Mariboru.

 

Kao glazbenik ostao je zabilježen kao jedan od osnivača novovalnog rok sastava Lačni Franz i Laibach.

 

Za njim su brojne samostalne i skupne izložbe u znamenitim galerijskim prostorima. Izdvajamo samo nekoliko posljednjih: Pariz -  Carrousel du Louvre, 2016. i 2017., Beč - Korotan Gallery, Berlin - Galerie B1, Schönberg, 2018. 2019.g. izlagao je u galeriji DDA Pratt Institute u Brooklynu, New York.

 

Radovi Ota Rimelea dio su svjetske likovne baštine prisutni u brojnim najznačajnijim muzejskim i galerijskim zbirkama.