Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni film u razvoju 'Cordon' Antona Mezulića nagrađen na BDC Discoveries radionici

Dugometražni dokumentarni film u razvoju Cordon redatelja i scenarista Antona Mezulića te producenta Olivera Sertića i izvršne producentice Suzane Erbežnik osvojio je DOK Leipzig koprodukcijsku nagradu na drugoj sesiji programa za razvoj projekata BDC (Balkan Documentary Center) Discoveries 2020., koja se, umjesto na DokuFestu u Prizrenu, održavala online.
vrijeme: 25.08.2020.
url: http://bdcwebsite.com/
Nagrada je, tako, osigurala dokumentarnom filmu u razvoju Cordon direktan ulaz na koprodukcijski market koji će se 26. i 27. listopada održati tijekom trajanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

 

Cordon prikazuje život u malenoj općini Vojnić u kojoj, iako broji oko četiri tisuće stanovnika, postoje dva kulturna društva, dvije crkva, dva odvojena groblja, dva nogometna kluba i dva domara koja brinu svaki za svoj dio travnjak. Naime, od sredite 2000-ih, u ovoj općini žive pripadnici srpske nacionalne manjine koji su se tamo vratili te Hrvati doseljeni iz Bosne i Hercegovine. Ove dvije nacionalne skupine ne mogu se dogovoriti kako zajednički graditi svoju budućnost, a sadašnjost se najčešće odvija paralelnim kolosijecima. Jedino što im je zajedničko je želja njihove djece da odu u inozemstvo.

 

Dokumentarni film u razvoju režira Anton Mezulić, koji potpisuje i scenarij, a nastaje u produkciji Restarta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Producent je Oliver Sertić, a izvršna producentica Suzana Erbežnik.

 

Program Balkan Documentary Centera iz Sofije - BDC Discoveries osmišljen je za sedam timova producenata i scenarista ili redatelja, koji razvijaju projekt dugometražnog dokumentarnog filma s međunarodnim i krosmedijskim potencijalom.

 

Na ovogodišnjem pitching forumu, održanom online u sklopu druge sesije BDC Discoveries, projekt Cordon predstavljali su redatelj Anton Mezulić i izvršna producentica Suzana Erbežnik.