Preskočite na glavni sadržaj

Budućnost naše zajedničke prošlosti – simpozij

Simpozij 'Budućnost naše zajedničke prošlosti' je sastavni dio izložbe 'Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu' umjetnika Behzada Khosravija Noorija, a održat će se 29. kolovoza, od 16 sati, u Klubu HDLU.
vrijeme: 29.08.2020. 16 h
mjesto: Zagreb; Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16
url: http://www.hdlu.hr/
Više o izložbi...

Pozvani predavači sudjelovali su u istraživačkom procesu i pružili su važan uvid u lokalnu povijest. Većina njih prisutni su i u filmu Spomenik nevidljivom građinu, ali će proširiti svoja pojedinačna istraživanja na simpoziju.

 

Koje su alternativne budućnosti za našu zajedničku prošlost koje možemo zamisliti? Kako bi se u budućnosti moglo prihvatiti naše poimanje zajedničke prošlosti? Koje se metode istrage ili čak ispitivanja mogu upotrijebiti za destabilizaciju danih narativa iz prošlosti?

 

Simpozij Budućnost naše zajedničke prošlosti bavi se usklađenim oblicima historiografije unutar suvremene povijesti u odnosu na pokret nesvrstanih, politiku sjećanja i povijesti globalnog Juga. Proučava sredstva kulturne produkcije unutar dihotomije hladnoratovske situacije i dalje od toga, kroz različite povijesne perspektive, istražuje materijalnost suvremene povijesti i mnoštvo interakcija, veza, zapletenosti i mikropovijesti utkanih u našu blisku prošlost.

 

Putem uprizorenja materijalne povijesti, simpozij baca svjetlo na važnost umjetničke prakse u odnosu na to kako umjetnost i umjetnička istraživačka praksa mogu izvući sliku suvremene povijesti u sadašnjosti i sugerirati joj moguću budućnost. Ideja naše zajedničke prošlosti zahtijeva ponovno otkrivanje kako bi se potvrdila mogućnost razmišljanja o društvenoj transformaciji, emancipaciji i solidarnosti.

 

Raspored simpozija:

16: 00-16:15 / Uvod (Behzad Khosravi Noori, Ana Kovačić i Lea Vene)

16: 15-17:00 / Boris Buden: Sve što kultura može … nije dovoljno (putem Zoom-a)

17:00-17:45 / Tvrtko Jakovina: NAM (Pokret nesvrstanih): Jugoslavija u zenitu najvećeg političkog udruženja na svijetu

Pauza od 17:45-18:00

18: 00-18: 45 / Sanja Horvatinčić: Monumentalne strategije nevidljivog

18: 45-19: 30 / Nikica Gilić: Zagrebačka škola i njeni autori u kontekstu

19:30-20:30 / Završne napomene / komentari / pitanja i odgovori