Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Davorke Vadanjel: 'Plet'

Samostalna izložba autorice Davorke Vadanjel pod nazivom 'Plet', održava se od 28. kolovoza do 29. rujna 2020., u Gradskoj galeriji Labin.
vrijeme: 28.08.2020.
mjesto: Gradska galerija Labin
 
"Kolovoz 2020., ljeto u Labinu. Davorka Vadanjel u Gradskoj galeriji. Predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu. Nije teško pretpostaviti što joj to znači nakon niza nastupa na skupnim izložbama labinskih likovnih umjetnika i nakon punog radnog staža u osnovnoj školi gdje je kao učiteljica likovnog odgoja brojnim naraštajima otvarala prostore likovne izražajnosti. Tu se uklopila i nagrada Labinskog uzleta likovnosti za 2019. koja joj je omogućila samostalni nastup u Gradskoj galeriji.
Tražeći svoje polazište i svoj likovni trag u suvremenom slikarstvu, suočila se s pitanjima: kako misliti zavičajnost, a biti istodobno daleko od njezine prepoznatljivosti i kako od ideje doći do živog vizualnog prizora. Krenula je od prirode i emotivnog odraza prirode u osjetilnom biću. I od činjenice da je krug najsavršeniji oblik prirode. U planu i organizaciji slike istraživala je mogućnosti koje nudi ideja ponavljanja ujednačenih pomaka i ritmiziranih nizova istih elemenata. I iznašla je svoj sustav reda i logike. Osmislila je geometrijski obrazac složen od istih ili sličnih jedinica, slojevitih vibrirajućih struktura koje daju dojam neprekinutog gibanja. Uz to je kružnu formu iskazala ne samo kao znak, već i kao potrebu za redom i smislom. Pritom je nije vodio samo doživljaj motiva, u njezinom domišljanju forme važan joj je bio proces nastajanja djela, postupak, likovni koncept.
Pa i gledatelj sa zanimanjem i pozornošću prati precizno redanje nizova istog uzorka, usitnjavanje motiva, težnju prostornosti i širinu rasprostiranja, sugestiju kretanja i izvan okvira. I to, kako umnožavanjem kružnih oblika ispunjava čitavu površinu slike. Najčešće u akromatskim odnosima. Ako poseže za bojom, čini to diskretno, razlažući nježna prelijavanja sivoplavih ili smećkastih zemljanih tonova koji slici daju lirskost. Kombinira različite tehnike i materijale, preklapanja i slaganja slojeva. Tu je i intrigantna vizualna igra: pomicanjem stajališta, tj. promjenom kuta promatranja, promijeni se prizor, čini se da se i sami krugovi pomiču jer svjetlosni efekti aktiviraju dojam gibanja i vibriranja. Tako se u njezinoj viziji svijeta sve sabire u efektima na podlozi optike i poetike op-arta.
(Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, kustosica izložbe - iz predgovora katalogu izložbe)

https://www.facebook.com/events/2558059837839431/