Preskočite na glavni sadržaj

42. Mediteranski kiparski simpozij

Četrdeset drugi Mediteranski kiparski simpozij održat će se u Parku skulptura Dubrova kraj Labina od 18. rujna do 9. listopada 2020.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Park skulptura Dubrova kraj Labina
url: https://parkdubrova.eu/

Udruga Mediteranski kiparski simpozij obilježava 50 godina tradicije jedne od najznačajnijih likovnih manifestacija na ovim prostorima, Mediteranski kiparski simpozij [MKS] koji se gotovo kontinuirano od 1970-ih održava na prostoru Dubrove kraj Labina.
 
Od 18. rujna do 10. listopada 2020. hrvatski kipar, Denis Krašković [http://deniskraskovic.com/] sudjelovat će na 42. Mediteranskom kiparskom simpoziju koji će se održavati u Parku skulptura Dubrova. Ponovo će krošnje stabala na Dubrovi biti bijele od kamene prašine, a zvuk oblikovanja kamena stopit će se s cvrkutom ptica. Još će jedna skulptura trajno naći svoje mjesto među livadnim mirisnim cvijećem, ustrajati u svojoj trajnosti i važnosti tijekom godina, pružajući novim generacijama mjesto za igru, razmišljanje, a ponekad i meditaciju.
 
Park skulptura Dubrova se prostire na nešto manje od 40 hektara, a u njemu možete pronaći 66 skulptura, 16 dionica Bijele ceste, amfiteatar Dolac i informativni centar Kocka. Impresivan broj skulptura suvremenih hrvatskih i svjetskih imena kiparstva, svjedoči nam o najvećem parku suvremene skulpture u Hrvatskoj, a možda i u Europi. U trajnom postavu Parka, likovnim velikanima pridružiti će se hrvatski kipar Denis Krašković.
 
'Motiv koji sam izabrao za izvedbu u kamenu je puž, kako zbog svoje simbolike, tako i zbog njegove ugroženosti u prirodi, a što je tema kojom se bavim već dugi niz godina (zaštićene životinjske i biljne vrste). Također ovaj motiv, to jest oblik skulpture dopušta i sugerira interakciju publike sa skulpturom a posebno djece. Puž zaista posjeduje jednu dozu samodovoljnosti – on, pučki rečeno, sve svoje nosi sa sobom, i ne mari puno gdje će ga put odvesti. Dom je tamo gdje sam ja – poručuje puž. Da li se onda za njega može reći da je oličenje samopouzdanja? Svakako! Uostalom, svakim svojim pokretom (ma koliko on spor i dosadan izgledao) puž jasno stavlja do znanja da mu mišljenje okoline nije od presudne važnosti, te da on ima neki svoj cilj, svoju rutinu koje se pridržava do zadnjeg daha. Dobro je svjestan svih svojih potencijala i što je najvažnije – obdaren je nevjerojatnim strpljenjem koji mu garantira uspjeh.' (Denis Krašković)