Preskočite na glavni sadržaj

Varaždin: Izložba o paleontološkom nalazu fosilnih ostataka vunastog nosoroga

Gradski muzej Varaždin predstavit će na izložbi „Erik/a - vunasti nosorog”, 26. kolovoza, multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza - fosilnih ostataka vunastog nosoroga, procijenjene starosti 20.000 godina, najavljeno je u četvrtak u Varaždinu.
vrijeme: 26.08.2020.
mjesto: Gradski muzej Varaždin
url: http://www.gmv.hr

Riječ je o jednom od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin koji će od sljedećeg tjedna biti prikazan javnosti, rekao je na konferenciji za novinare u palači Herzer varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Nakon radova koji su trajali 23 godine u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu, izložba koja se otvara u srijedu, 26. kolovoza, donosi multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza - fosilnih ostataka vunastog nosoroga, čija se starost procjenjuju  na  20.000 godina.

Vunasti nosorog je pleistocenska izumrla vrsta nosoroga čije je tijelo bilo prekriveno krznom.

Ostatci vunastog nosoroga pronađeni 1982. kod Ludbrega

Ostatci vunastog nosoroga su pronađeni 1982. na području Malog Segečaka kod Ludbrega i predstavljaju najbolje sačuvani primjerak takve vrste u Hrvatskoj, istaknula je autorica izložbe Lovorka Štimac-Dedić iz Gradskog muzeja Varaždin.

„Sačuvanost primjerka je 70 posto, a nađen je u primarnom kontekstu. Riječ je o nacionalnom nalazu koji je tijekom izložbe prikazan ne samo u vidu eksponata, već kroz sve faze koje je je nalaz prolazio”, kazala je autorica.

Izložba je koncipirana tako da prati nalaz od otkrića - i taj je dio potkrijepljen audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja, a dio izložbe posvećen je zaštiti nalaza, uz rekonstrukciju pleistocenske flore i faune.

„Jedan je dio posvećen i gornjepaleolitičkim lovcima koji su obitavali na tom prostoru kada i Erik/a (ime koje su nadjenuli vunastom nosorogu) ovdje živi. A za kraj, tu je centralni eksponat kostura s proširenom stvarnošću”, objasnila je Štimac-Dedić.

Priprema izložbe bila je komplicirana zbog kompleksnosti nalaza, ali i zbog svega što se željelo prikazati kroz 3D animacije, rekao je ravnatelj GMV-a Ivan Mesek.

„Te 3D animacije, to je kao da gledate Jurassic park i jako je dobro i kvalitetno napravljeno, da se vjerno prikaže taj okoliš 20 tisuća godina prije”, rekao je Mesek.

Važno je što će na izložbi biti prikazan i dio bogate građe iz Arheološkog odjela Muzeja, dodao je.

Na izložbi i atraktivan fundus Gradskog muzeja Varaždin

„Naši odjeli imaju izuzetno značajne i kvalitetne stvari u fundusu koje se rijetko izlažu; mislim da je ovo zalog za budućnost da se sve prikaže s jednim stalnim postavom arheologije povezane s poviješću”, naglasio je Mesek.

Na taj način varaždinski Gradski muzej, grad Varaždin i županija dobili su na dodatnoj atraktivnosti, kazao je.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako je riječ o izložbi važnoj za cijelu Hrvatsku, dodavši da se dosad Varaždin doživljavao kao prvi glavni grad Hrvatske, poznat po kulturno-povijesnim znamenitostima te po činjenici da je ovdje rođena moderna građanska Hrvatska.

„Međutim, ovo pokazuje da Varaždin itekako ima i arheoloških nalaza i znamenitosti koje se mogu pokazati. Mi imamo i iskopine i nalaze mamuta na području Motičnjaka i Lepoglave i tu se vidi da je i u tom davnom dobu ovdje postojala kultura koja se sad prvi put predstavlja”, kazao je.

Paleontološki nalaz je prva primijetila mještanka Erika Ivančić, te je vunasti nosorog dobio ime po njoj, no analizom je utvrđeno da se radi o muškom spolu jedinke.

Projekt „Erik/a - vunasti nosorog” ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina. (Hina)