Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Putovanje porculana Putom svile' održana u MAS-u, među najboljima koje promoviraju kinesku tradicionalnu kulturu

“Putovanje porculana Putom svile” - izložba održana prošle godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru, izabrana je u Kini u društvo sto najznačajnijih izložbi na natječaju za promidžbu kineske tradicionalne kulture.
vrijeme: 19.08.2020.
url: http://www.mas-zadar.hr/

Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma 2019. godine na poziv Ministarstva kulture Republike Hrvatske i to s izložbom “Putovanje porculana Putom svile – izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, koja je bila otvorena od 11. listopada do 7. prosinca 2019. Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između  Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, čime su službeno ova dva muzeja postala „Prijateljski muzeji“ koji će surađivati na područjima razmjene izložbi, međunarodnoj suradnji, akademskom istraživanju, znanstveno istraživačkim projektima, edukaciji osoblja, zaštiti kulturne baštine i promidžbi.  

Muzej antičkog stakla u Zadru primio je obavijest od kineskih kolega iz prijateljskog Muzeja u Jingdezhenu da je upravo ova izložba koja je bila u Zadru, izabrana u sto najznačajnijih izložbi na natječaju Državnog ureda za kulturne relikte za promidžbu kineske tradicionalne kulture. S obzirom na to da Kina ima registriranih 5 354 muzeja, a na ovaj natječaj se prijavilo oko 2000 projekata, ući u izbor najboljih i najvrjednijih 100 predstavlja veliki uspjeh kako za Muzej kineske keramike u Jingdezhenu tako i za Muzej antičkog stakla u Zadru.