Preskočite na glavni sadržaj

Filmski program 'Srijedom po svijetu' u ljetnom kinu Tvrđave Barone

Šibenska projekcija filma 'Mafija na nišanu' dio je filmskog programa 'Srijedom po svijetu', prema selekciji zagrebačkog Dokukina KIC. Film je ovjenčan nagradom publike na filmskom festivalu u Bruxellesu, svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem Berlinaleu, a na rasporedu ljetnog kina Tvrđave Barone je u srijedu, 19. kolovoza, s početkom u 21,30 sati.
vrijeme: 19.08.2020. 21,30 h
mjesto: Šibenik
url: https://www.tvrdjava-kulture.hr/
Slavna britanska dokumentaristica Kim Longinotto, majstorica portreta i snažnih ženskih priča, u svom najnovijem dokumentarnom ostvarenju 'Mafija na nišanu' na osebujan način kroji filmsku biografiju neustrašive sicilijanske fotografkinje Letizije Battaglije čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre. Istovremeno, film daje drugačiji pogled na mafiju, daleko od romantiziranih holivudskih prikaza.
 
Ova poznata talijanska fotografkinja, čije su neustrašive snimke bilježile pustoš i razaranje koje je za sobom ostavljala mafija na njezinoj rodnoj Siciliji, svojom odlukom o ne-skretanju pogleda i dokumentiranju surove stvarnosti koja ju je okruživala postala je savjest mafijaškog podneblja i glavna prokazateljica zločinačkog mentaliteta. Kroz ovaj biografski dokumentarac protkane su Battaglijine upečatljive crno-bijele fotografije, scene iz klasičnih talijanskih filmova, rijetki povijesni snimci i uspomene same autorice, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene.
 
Nemirna i nepokorna Letizia zaljubila se u fotografiju u 40. godini života i uskoro je postala prva fotografkinja u Italiji zaposlena u dnevnim novinama. Dugi niz godina radila je u svom rodnom Palermu za ljevičarski list L’Ora, poznat po istraživačkim tekstovima o mafiji u godinama najgoreg mraka kada je mafijaška mreža još držala Siciliju u svom smrtonosnom stisku. Legenda Palerma, Letizia je uspjela zarobiti svojim objektivom nevjerojatnu količinu tuge prikazanu na jedinstven način koji kombinira umjetnost, novinarstvo i aktivizam.

Zbog ograničenog kapaciteta gledališta posjetiteljima preporuča što raniji dolazak. Također, posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji. Iz Tvrđave kulture ističu da će se projekcija održati u skladu sa propisanim preporukama i poštujući mjere opreza.

Tvrđava kulture Šibenik