Preskočite na glavni sadržaj

Izložba autoportreta Dorijana Šikića

U Galeriji Alvona u Labinu do 22. kolovoza se prikazuje izložba akrilika Dorijana Šikića 'Autoportreti'.
vrijeme: 14.08.2020.
mjesto: Labin, Galerija Alvona
url: https://galerija-alvona.hr/

Tomislav Mirković, autor predgovora kataloga izložbe, ističe kako je sam proces stvaranja važniji od samog djela te kako je Šikićev izričaj neovisan o okolini oslonjen isključivo na autoritet vlastitog poimanja likovnosti.
„Točka, linija, ploha, boja, mrlja, ekspresija, emocija, oruđe su kojim nadilazi likovnu predmetnost i lažnu reprezentaciju stvarnosti.
Apstraktni oblici kroz svoje međuodnose stječu osobinu opipljivosti te djeluju zaustavljeni u pokretu poput subjekata prikazanih na baroknim slikama. Sam prostor u kojemu obitavaju i žive ti neonski oblici dao bi se opisati kao praznina koja naglašava eruptivnu narav prikazane energije. Donekle strogi geometrijski oblici nalaze se u skladnom suživotu sa eksplozijama nesputanog poteza kista.
Kompozicije koje su naizgled poprilično jednostavne u sebi sadrže pravo malo bogatstvo raznovrsnosti nanosa boje u rasponu od lazurnosti do pastuoznosti; nanesena ponekad nježnim kratkim pokretima, a ponekad potezima koje bi se moglo opisati kao gotovo mačevalačkim. Hladni prostori udaljenog svemira tako bivaju napučeni raznovrsnim silama ujedinjenim jedino u svome koloritu."...