Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 570. obljetnice rođenja Marka Marulića u GKMM Split

Povodom 570. obljetnice rođenja Marka Marulića (18. kolovoza), Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu pripremila je program kulturnih događanja.
vrijeme: 18.08.2020.
mjesto: Split
url: http://www.gkmm.hr/
Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu

 

Što se dogodilo 18. kolovoza godine 1450.?

 

Marko Marulić, hrvatski i europski književnik i humanist te otac hrvatske književnosti i nadasve najpoznatiji Splićanin, na današnji dan slavi 570. rođendan. Smatra se najvažnijim hrvatskim piscem i nacionalnim klasikom koji je stvarao na razmeđu srednjeg vijeka i novog doba te tvorcem prvog epa na hrvatskom jeziku ( Judita ). Pisao je na hrvatskom, latinskom i ponešto na talijanskom jeziku. Njegova je ostavština neporeciva pa se danas njegove godine i mudrost ponajviše očituju u vječnosti njegovih djela.

 

Povodom 570. obljetnice Marulićeva rođenja, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, koja s ponosom nosi njegovo ime, pripremila je sljedeći program kulturnih događanja:


• Izložba Šetnja Splitom stopama Marka Marulića, a na mrežnim stranicama filmski uradak koji prati izložbu. Autentičnim fotografijama posljednjih izdanaka obitelji Marulić, starim razglednicama, rukopisima, originalnim topografskim kartama i tlocrtima iz fonda Spalatine na izložbi su predstavljeni kulturni lokaliteti, zanimljiva i danas prepoznatljiva mjesta u Splitu na kojima je Marulić boravio i nalazio inspiraciju za svoja djela: https://www.gkmm.hr/dogadaj/izlozba-setnja-stopama-marka-marulica-povodom-570-godisnjice-rodenja-

 

• Dramska adaptacija Judite koju je, prema Bibliji i Marulićevoj Juditi, sačinio Zvonko Smajić. Uz Smajićevu adaptaciju bit će dostupni originalni dijelovi teksta Marulićeve Judite uz tonski zapis u produkciji Bulaja naklade. 

 

• Do sada objavljeni zapisi o Maruliću, autora Frane Barasa:

1. Marko Marulić piše prijateljima (oko god. 1520.):

https://www.gkmm.hr/stranica/563-rodendan-marka-marulica

2. Tragom rodne kuće Marka Marulića:

https://www.gkmm.hr/stranica/tragom-rodne-kuce-marka-marulica

3. Posljednji muški odvjetak obiteljske loze Marka Marulića: https://www.gkmm.hr/stranica/posljednji-muski-odvjetak-obiteljske-loze-marka-marulica

 

• Digitalna verzija Kečkemetove knjige Život Marka Marulića Splićanina. Knjiga je dostupna za posudbu u mreži GKMM, a  raspoloživa je i za kupnju u Središnjici GKMM.

Život Marka Marulića Splićanina:  https://issuu.com/gkmm/docs/zivot_marka_marulica_splicanina_pregled

 

• Mala čarobna čitaonica s pripovjedačicom Jasmina Žiljak Ilinčić.  Na Odjelu za djecu i mlade djeca mogu poslušati priče o Marku Maruliću:  Tko je Marko Marulić i zašto ga zovu ocem hrvatske književnosti? Kakav je bio kad je bio mali? Tko je Judita, a tko Suzana? Koja je veza Marula i Šolte…: https://www.gkmm.hr/dogadaj/mala-carobna-citaonica-price-o-marku-marulicu-splicaninu