Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena nova knjiga Branislava Glumca 'Iza ugla, ogledalo'

Nakladnik VBZ objavio je novu knjigu Branislava Glumca "Iza ugla, ogledalo", knjigu zapisa, intervjua i tekstova u kojima se ogleda više od 65 godina prisustva toga književnika, kritičara i antologičara u hrvatskoj književnosti i kulturi.

Nova knjiga Branislava Glumca "Iza ugla, ogledalo" raznožanrovsko je djelo (od proze, feljtonistike do poetskih tekstova i drame) ispisano prepoznatljivim stilom ovog važnog suvremenog književnika, kritičara i antologičara, ističe se u najavi.

U svojim zapisima, Glumac se bavi susretima s umjetnicima i kulturnjacima poput Miroslava Krleže, Vesne Parun, Gustava Krkleca, Joakima Marušića, Milivoja Slavičeka, Matije Skurjenog, Ivana Lackovića – Croate i drugima.

Javne osobe isprepletene su s onima iz Glumčeva intimističkog i obiteljskog kruga te se takvom gradnjom teksta otvara pristup jednom osobnijem čitanju i javnih osoba koje više nisu tek biografska natuknica u kakvu leksikonu ili enciklopediji. K tome, zaokupljen je Glumac pozicijom umjetnosti u društvu, književnom kritikom – pamćenjem i zaboravom – te neiscrpnim temama poput erosa i thanosa, ljubavi, tijela, vremena.

U knjizi se, među ostalim, nalazi drama "Iza ugla, soba za leptire", koja je pod naslovom "Hvatači sjenki" dobila III. nagradu za dramsko djelo Marin Držić na natječaju Ministarstva kulture.

Tu su i intervju s Tonkom Maroevićem, objavljen prvotno u časopisu Poezija, te tekstovi Nenada Fabijanića, Zorana Ferića, Željka Ivanjeka, Dorte Jagić, Zdenka Jelčića, Ive Körbler, Josipe Lisac, Tihomira Lončara, Alojza Majetića, Tonka Maroevića, Irene Matijašević, Danijele Martinović, Želimira Mesarića, A. Saške Mutić, Nikole Petkovića, Davora Schunka, Đure Sedera, Aleksandra Stankovića, Zoranu Vakule, Lordana Zafranovića i Darije Žilić, koji su svojevrsni komentar naslova same knjige.

"Više od 65 godina književnog stvaralaštva koje je Glumac proveo kao profesionalni književnik, kritičar, antologičar te povremeni novinar i urednik, i tijekom kojih je objavio tridesetak autorskih knjiga, antologija, zbirki razgovora i zapisa najbolji su pokazatelj njegove nezaobilazne pojave u našoj književnosti, ali i bogatog životnog iskustva, itekako prisutnog i u njegovoj najnovijoj knjizi 'Iza ugla, ogledalo'", poručuju iz VBZ-a. (Hina) 

https://www.vbz.hr/