Preskočite na glavni sadržaj

'Mater' Jure Pavlovića u srijedu na Tvrđavi Barone

Na filmsko platno šibenske Tvrđave Barone u sklopu programa 'Srijedom po svijetu', u srijedu 12. kolovoza, dolazi domaći film 'Mater' redatelja Jure Pavlovića.
vrijeme: 12.08.2020.
mjesto: Šibenik; Tvrđava Barone
url: https://www.tvrdjava-kulture.hr/
Hvaljeni dugometražni debi mladog redatelja, čije je kratkometražno ostvarenje "Piknik" 2015. osvojilo "europskog Oscara", renomiranu nagradu Europske filmske akademije, svjetsku je premijeru imao na Black Nights Film Festivalu u Tallinu.

 

Nakon nedavne hrvatske premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, film je krenuo na turneju po hrvatskim kinima, a šibenskoj publici film će uoči projekcije predstaviti sam redatelj.

 

Ovaj intiman i beskompromisan portret kompleksnog odnosa između majke i kćeri prati Jasnu koja nakratko odlazi iz Berlina, gdje živi sa suprugom i djecom, i vraća se u rodni kraj u dolini Neretve kako bi se pobrinula za ostarjelu majku. Međutim, iako tjelesno onemoćala, majka i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, pa se Jasna ponovno zatekne u toksičnoj mreži ispunjenoj osjećajima krivnje i zamjeranja.

 

Najavljen kao "filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku", "Mater" na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao "izvrstan debitantski film" (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i "jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije" (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i Nagradu kritičara Nebojša Đukelić za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

 

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, te Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji, prema riječima samog redatelja, "filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta".

 

"Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić", ističe se u najavi Tvrđave kulture Šibenik.

 

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, stoga se posjetiteljima preporuča što raniji dolazak. Posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji koja će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštujući mjere opreza. (Hina)