Preskočite na glavni sadržaj

Riječki filmski forum od 28. kolovoza do 2. rujna u Art-kinu

Prvi Riječki filmski forum održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna u Art-kinu, a program niza premijernih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta otvorit će regionalna premijera dokumentarnog filma 'Za Samu'.
vrijeme: 28.08.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr/
Riječki filmski forum - RIFF održava se u organizaciji Art-kina, a pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 

Kako se ističe u najavi, novi format prvotno planiranog Riječkog filmskog festivala, odgođenog u ožujku ove godine, rezultat je želje organizatora da se pravcu Doba moći – inspiriranom i posvećenom propitivanju različitih oblika i odnosa moći – ponudi filmski oblik i sadržaj u kakvom riječka publika još nije imala prilike sudjelovati, a koji udovoljava svim nužnim aktualnim epidemiološkim mjerama.

 

Stoga se i sam program RIFF-a održava u okrugu kina, kao sigurna i poznata baza za organizatore i posjetitelje, jedinstveno mjesto susreta filma i riječi, što u svom osnovnom značenju filmski forum i podrazumijeva.

 

S odmakom od natjecateljskog karaktera i brojnih u izvornom festivalskom izdanju planiranih popratnih sadržaja, Riječki filmski forum stavlja naglasak na solidarnost, otvorenost i suradnju te ono pitanje koje je u suštini najvažnije – što filmovi gledatelju mogu ponuditi?

 

Šest dana bogatog programa nove filmske manifestacije u gradu Rijeci otvara u petak, 28. kolovoza, regionalna premijera višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Za Samu" sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa.  Proglašen dokumentarnim filmom s najvećim brojem osvojenih nominacija prestižne britanske filmske nagrade BAFTA, "Za Samu" prati potresno iskustvo rata kroz oči žene, ispripovijedano u intimnoj formi filmskog pisma majke njenoj kćeri Sami.

 

Među brojne osvojene nagrade filma ubrajaju se nagrada Zlatno oko s filmskog festivala u Cannesu za najbolji dokumentarni film, BAFTA  nagrade u kategorijama najboljeg dokumentarca i najboljeg filma koji nije na engleskom jeziku. "Za Samu" je dobitnik i glavne nagrade Al Jazeera International Documentary Film Festivala te nagrade publike Amsterdam International Documentary Film Festivala, a nositelj je i prestižne nominacije za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film u 2020. godini.

 

Svečano otvorenje Riječkog filmskog foruma održava se u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox. Filmski program Foruma donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta koji će svoju hrvatsku premijeru većinskim dijelom imati upravo u Art-kinu.


Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

 

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama. (Hina)