predstava

Zijah A. Sokolović otvara Ljetne noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt


vrijeme: 27.06.2018. - 04.08.2018.
mjesto: Zagreb; MUO

Devetu godinu zaredom zagrebačku ljetnu kulturnu ponudu upotpunit će kazališna revija Teatra Exit 'Ljetne noći Teatra EXIT', koje ove godine od 27. lipnja do 4. kolovoza u atraktivnom prostoru atrija Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) donose 19 hit-predstava, od kojih tri regionalna i jednako toliko domaćih gostovanja.

Kako se ističe u najavi, program otvara u srijedu 27. lipnja Zijah A. Sokolović sa svojom kultnom monodramom "CABAres CABArei", predstavom "o upoznavanju, o iskustvu, o običnom danu, o uspjehu i neuspjehu, o dogovaranju, o borbi mišljenja, o hrani, o zdravom razumu, o vožnji autom, o budućnosti, o kazalištu kao frižideru zabluda o mediokritetima, o rodbini, o zaostalosti, o pomirenju sa životom, o budalama, o seksu i starosti".

U programu su brojne uspješnice s redovitog repertoara Teatra EXIT, pa će tako publika u MUO-u imati prilike pogledati "Njuške", prema popularnom predlošku australskog dramatičara C.J. Johnsona i u režiji Matka Raguža, koja prati sudbine petnaestak različitih karaktera pasa kroz niz zabavnih monologa koje naizmjence izvode glumci Filip Križan, Janko Rakoš i Enes Vejzović.

Uz niz Exitovih hit-predstava kao što su "SHAKEspeare na EXit", "Dvoje", "Ja, tata!", "Kako misliš mene nema?!", "Taksimetar", "Pluća", "Izložak br. 49", "Balon" i "Münchhausen", 'Ljetne noći' ove godine obuhvaćaju i po tri regionalna i domaća gostovanja.

U Zagrebu će, tako, gostovati predstava "Sjeveroistok" Torstena Buchsteinera u režiji Jane Maričić i u produkciji Beo Arta 2015 i BITEF Teatra iz Beograda, koja se bavi istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno kazalište i zahtijevala od Rusa da povuku svoje trupe iz mjesta Groznog.

"Beton mahala" dramske grupe 'Joj, evo ih ovi' iz Novog Pazara u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića nagrađivana je predstava koja progovara o problemima mladih u Novom Pazaru dotičući se pritom političkih, vjerskih i društvenih pitanja. U Srbiji je izazvala brojne kontroverze, a u njihovom matičnom gradu zabranjena je od strane političkih moćnika.

"Neuručena pisma" Kulturnog centra Beograd, u izvedbi Dušanke Stojanović Glid i Gorana Jevtića, virtualna je prepiska dvoje velikih pisaca - Isidore Sekulić i Alberta Camusa.

Od domaćih gostovanja, publika će u MUO-u moći pogledati predstavu "Ubojstvo u klubu Quasimodo" PlayDrame iz Splita i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar u režiji Nenni Delmestre; predstavu "Konstelacije" Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić, čija se premijera tek očekuje na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture, te nagrađivanu "Posljednju Freudovu seansu" Marka St. Germaina u produkciji Kazališta Planet Art i režiji Marka Torjanca.

Sve predstave počinju u 21 sat, ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt od 20. lipnja ili putem Ulaznica.hr, a sve informacije o programu i predstavama nalaze se na poveznici www.teatarexit.hr.

(Hina) 

(R.P.B., 26.06.2018)