Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Lovre Jakšića - 'Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma'

Izložba akademskog kipara Lovre Jakšića „Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma“ održava se u Galeriji umjetnina „Branislav Dešković“ u Bolu, od 5. kolovoza do 5. rujna 2020.
vrijeme: 05.08.2020.
mjesto: Bol na Braču

Rođen 1981. godine, Jakšić je 2005. diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom prof. Kažimira Hraste. Član je HULU-a Split, živi i radi u Donjem Humcu na otoku Braču i redovito izlaže  u svojim galerijama „Jakšić“ u Splitu i na Braču.

„U svome genetskome kodu ovaj umjetnik od kamena nosi svaki peganj te grube i razastrte stine. Ostati na otoku i bespogovorno prihvatiti sve njegove uvjetovanosti značilo je odrediti se prema svijetu djelujući unutar jednog specifičnog mikrokozmosa“, piše kustos Tino Vuković. U katalogu Jakšićeve izložbe u Bolu, prof.dr.sc. Ive Šimat Banov ističe : „Nije riječ samo o zanatu, rukama i dlijetu. Nije riječ o postojanosti i trajnosti kamena kipa koji će nas nadživjeti. Riječ je o traganju za autoritetom teme kroz autoritet kamene mase. Stoga stajaće i sjedeće figure, u pokretu ili u mirovanju dinamičnih i raznovrsnih profila govore kako se u kamenom svijetu  miješa mitsko i realno i kako subjektivno svladava otpor tvrda kamena. To je napor da se figuracija poveže s  jednostavnošću i čistoćom oblika, da i hrapave i glatke stijene oblika ukažu i na postojanost i na senzibilnost; svoju jednostavnost gologa oblika i svoju mitsku slojevitost“. S lakoćom se možemo složiti s tvrdnjom Šimata-Banova: „ Ljekovito je vidjeti puno kiparsko tijelo. Ovo je Lovrino kiparstvo i oblik  vjere u vječno i nepromjenjivo upisane u civilizaciju kamena“.

Mole se posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških mjera.