Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Miomira Miloševića - 'Riječke vedute'

Izložba Miomira Miloševića pod nazivom 'Riječke vedute' održava se od 7. do 21. kolovoza 2020. u riječkoj Galeriji Juraj Klović.
vrijeme: 07.08.2020.
mjesto: Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b

'Miomir Milošević ubraja se u niz slikara koji su Riječani postali – izborom. Iako je ustrajan slikar riječkih i primorskih motiva, on nije „samo“ slikar ovdašnjih prizora; on također slika i motive iz posve drugih i drugačijih krajeva, iz bliskog i dalekog svijeta, iz Beograda i iz Seattlea, gradova s kojima ga vežu biografske i obiteljske spone.
...
Iako izložba posvećena Rijeci za Miloševića ima osobito značenje i važnost ispalo je da ju je dugo promišljao, ali da je nije dugo pripremao. Zamišljena je s posve drugim djelima od onih koje izlaže. Do nekih slika naprosto više nije mogao, a druge se nije ni potrudio dobaviti. Zato je u međuvremenu naslikao brojne nove slike, ulja i akvarele. Izložba potvrđuje da Milošević slika i živi s najmanjim mogućim otporom, da je njegovo slikanje neprestani proces i neprestana mijena, da su planovi jedno a ostvarenje sasvim drugo. Zato umjesto zamišljene retrospekcije probranih slika dobivamo izložbu novih slika, svježih i vedrih riječkih prizora i motiva koji danas, kada više gotovo i nema slikara veduta pa ni slikara Rijeke, privlače naročitu pažnju i iznova ulijevaju povjerenje u tradicionalno slikarstvo i novu inspiraciju.' (Ervin Dubrović)

Miomir Milošević rođen je 1940. Diplomirao je 1965. na  Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a poslijediplomski studij završava 1967. u klasi profesora Mila Milunovića. Od 1958. živi u Rijeci. Član je HDLU Rijeka.