Preskočite na glavni sadržaj

Roman omanske dobitnice nagrade Man Booker International objavljen na hrvatskom

Roman "Nebeska tijela" omanske spisateljice Jokhe al-Harthi, prvi arapski roman nagrađen prestižnom nagradom Man Booker International, objavljen je na hrvatskom, u izdanju nakladnika Hena com. S engleskog na hrvatski jezik prevela ga je Mirna Čubranić.
vrijeme: 31.07.2020.
url: https://hena-com.hr/knjige/cijena/nebeska-tijela

Jokha al-Harthi (1978.) omanska je spisateljica i sveučilišna profesorica. Piše kratke priče, romane i knjige za djecu, kao i stručne i znanstvene radove. Tečna govornica engleskog jezika, doktorirala je klasičnu arapsku poeziju u Edinburghu i predaje na Sveučilištu Sultan Qaboos u Masqatu. Objavila je još romane "Narinjah" (2016.), koji je osvojio nagradu za kulturu, umjetnost i književnost Sultan Qaboos, te "Manamat" (2004.).

Za roman "Nebeska tijela", objavljen 2010., prošle joj je godine dodijeljena prestižna Nagrada Man Booker International, a bila je i u užem izboru za nagradu Sahikh Zayed za mlade autore te je dobila Nagradu za najbolji omanski roman 2010. Njezine kratke priče objavljene su na engleskom, njemačkom, talijanskom, korejskom i srpskom, a prava za roman "Nebeska tijela" prodana su u više od dvadeset zemalja.

Knjigu je kritika opisala kao bogatu, višeslojnu i sočnu obiteljsku dramu koja prikazuje ljudske nedaće i kontradikcije te pruža odličan uvid u povijest i društvo zemlje koja je pretrpjela radikalne promjene kroz prošlo stoljeće.

Roman prati sudbine triju sestara iz omanskog sela al-Awafija, čiji se glasovi smjenjuju s glasom Abdallaha, muža jedne od njih. Slomljenog srca zbog neostvarene ljubavi, Mayya se udaje za prvog prosca. Asma se udaje za samodopadnog slikara nadajući se vlastitom daljnjem obrazovanju, a Khawla redom odbija prosce, vjerujući da će se obećanje dano u djetinjstvu ispuniti.

"Njihove priče ne raspliću samo osobne prošlosti, ljubavi i dvojbe, već i povijest i kulturu zemlje koja je pretrpjela goleme promjene i u kojoj je sudar svjetova neminovan", stoji u najavi.

Lirskim i eliptičnim stilom al-Harthi savršeno dočarava obiteljske intime i gradi iskričavu atmosferu krcatih arapskih kuća. U njima obitavaju pojedinci kojima uspostava ravnoteže između krute tradicije i labilnih sloboda u društvu opterećenom tektonskim promjenama nije jednostavan zadatak. Borba srca i razuma, želja i mogućnosti u središtu je ovog omanskog romana koji je zasluženo osvojio nagradu Man Booker International 2019. "Nebeska tijela" smjelo prelaze granice i otvaraju dugo i čvrsto zabrtvljen prozor u jedan drukčiji svijet, koji je užitak otkrivati.

Maštovita višegeneracijska priča koja se proteže od kraja 19. stoljeća do ranih godina novog milenija, "Nebeska tijela" prvi je roman ijedne omanske autorice ikad preveden na engleski i prvi arapski roman nagrađen prestižnom nagradom Man Booker International. (Hina)