Preskočite na glavni sadržaj

Otvaranje Kulturnog centra Blato

U utorak, 4. kolovoza, s početkom u 18:30 sati, u Blatu će se svečano otvoriti Kulturni centar Blato. U sklopu programa predstavit će se i dvije izložbe - 'Kopila – grad mrtvih nad poljem života' te izložba radova slikarice Nataše Cetinić 'Kompozicije / leptiri'.
vrijeme: 04.08.2020.
mjesto: Općina Blato, Kulturni centar Blato
Prostor koji ovom prilikom otvara svoja vrata za posjetitelje svečano će otvoriti načelnik Općine Blato Ante Šeparović uz prisustvo svojih suradnika, a uz njega u programu otvaranja sudjelovati će autori izložbenog koncepta „Kopila grad mrtvih nad poljem života“ arheolozi Anamarija Eterović Borzić, Igor Borzić i Dinko Radić te viša kustosica Galerije moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović.

'Prva etaža novog prostora rezervirana je ovom prilikom za arheologiju i u njoj će se predstaviti iznimno značajan arheološki lokalitet, kasnoželjeznodobna nekropola gradinskog naselja Kopila smještena na sjevernom obodu Blatskog polja. Njezinu prostorno izvedbenu originalnost čine dva odvojena nukleusa sastavljena od većeg broja međusobno povezanih složenih grobnih parcela nepravilnog kružnog oblika.
Inventar grobnica sugerira njihovo višekratno korištenje i vrlo vjerojatan obiteljski karakter iz kojeg se izuzimaju dvije grobnice korištene isključivo za pokapanje velikog broja djece neonatalne dobi. Grobni nalazi importirane helenističke keramike, staklenog, jantarnog i metalnog nakita i dijelova odjeće te oružja omogućili su datiranje nekropole od sredine 4. do samog kraja 1. stoljeća pr. Kr.
Iako ostali arheološki pokazatelji dokazuju naseljavanje Kopile još od 7. stoljeća pr. Kr. pronađena nekropola sugerira znatan načelni iskorak ove, a vrlo vjerojatno i ostalih otočnih indigenih zajednica upravo u trenutcima stabilizacije helenističke prisutnosti na srednje i južnodalmatinskom prostoru.

Druga etaža je moderan galerijski prostor u kojem će se 4. kolovoza izložiti radovi poznate blatske slikarice Nataše Cetinić „Leptiri / Kompozicije“.
Radovi koji su za ovu priliku odabrani iz privatne zbirke obitelji Cetinić spadaju u autoričina slikarska ostvarenja iz ciklusa „Kompozicije“ i „Leptiri“, a koja su nastala krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na odabranim djelima dominira boja i gesta u svoj svojoj raskoši i finoći. Nataša Cetinić se njima predstavlja kao rasna slikarica ekspresivnog kolorističkog naboja i svjetlosti. Izložena djela komponirala je kao doživljaje jakog intenziteta sa snažnim asocijacijama na glazbene dionice.' 
Kustosica izložbe: Rada Dragojević Ćosović

Vidi i:
Program XXVIII. blatskog ljeta