Preskočite na glavni sadržaj

Jednominutni filmovi od 29. srpnja na festivalu u Požegi

Hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se od 29. srpnja do 1. kolovoza u Požegi, s tradicionalnom selekcijom od 60 filmova, no zbog pandemije bez inozemnih gostiju i uz smanjen broj popratnih aktivnosti.
vrijeme: 29.07.2020.
mjesto: Požega
url: https://www.crominute.hr/hr/

Ovogodišnji filmovi odabrani su između njih 437 prijavljenih iz 40 zemalja, objavljeno je s Festivala.

O nagradama će odlučivati žiri - Nedžad Begović i Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Dario Lonjak i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Najbolji filmovi dobit će Grand Prix, zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu, a zbog specifičnosti situacije neće se dodijeliti nagrada publike.

Hrvatski festival jednominutnih filmova najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u samostalnoj Hrvatskoj - održava se od 1993.

Na  dosadašnjih 28 festivala bilo je prijavljeno oko osam tisuća filmova iz ukupno 91 zemlje svijeta, a jednominutne filmove Festival je dosad predstavio i veleposlanicima pri UNESCO-u u Parizu, u više od 30 gradova u inozemstvu i 20 hrvatskih gradova.

Okupio je mnoge redatelje, scenariste i scenografe, od Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića do Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, oskarovca Alana Starskog, kao i teoretičare filma i profesore filma. (Hina)