festival, najave

DHF: Nezaobilazni stari i novi filmovi u popratnom programu


vrijeme: 16.06.2018. - 20.06.2018.

Uz prestižni natjecateljski program, 27. Dani hrvatskog filma, koji se od 16. do 20. lipnja održavaju u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Akademiji dramske umjetnosti. 

Popratni program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji se održavaju od 16. do 20. lipnja, donosi niz nezaobilaznih, novih i klasičnih filmskih djela svih rodova u nekoliko intrigantnih sekcija, među kojima se ističe program "Izvan okvira" s novim filmovima s estetskim ili tematskim 'pomakom'.

"Nauljeni hrvači na ledini, s rukama duboko u kratkim traper-hlačama svojih protivnika ili muškarci sa Sicilije koji kotrljaju kolutove sira niz kale samo su neki od junaka dokumentarca 'Playing Men' Matjaža Ivanišina u kojemu važnu ulogu igra i Goran Ivanišević", najavljeno je s festivala.

Kako se dodaje, isti program predstavlja  još mnogo poznatih lica, pa u esejističkom dokumentarcu "Botanički dnevnik" Željko Kipke, jedan od najvećih živućih hrvatskih slikara, nakon operacije kralježnice šeće Martinovkom i Botaničkim vrtom dijeleći s  gledateljima numerološke i mistične opservacije te priče o Kišu i Sebaldu.

U dokumentarcu "Perspektivan" može se vidjeti novinara, scenarista i književnika Antu Tomića "kako srče juhu i ćiri televiziju", u autoironičnom autoportretu njegova sina Andrije, dok je "Doma za Božić" Tomislava Đurinca 'outanje' je studenta režije, koji je upravo prekinuo vezu s poznatim mladim glumcem, na obiteljskom božićnom ručku.

Film "Nonna" Marija Pućića rastanak je od umiruće bake kroz kadar u kojem se sažima drama starosti, smrti i razdvajanja, a "Koliko god nas noge nose" Renate Lučić obiteljska je ispovijed o razdvojenim i paralelnim životima, a u igranom filmu Igora Jelinovića "Sandra i Marina" prati se dvije "predivno blesaste" djevojke na neuspjelom party-vikendu u Zagrebu,

Program "Izvan okvira"  na rasporedu je od 17. do 19. lipnja u Kinu Tuškanac od 23 sata.

Obnovljena baština u programu "Retro"

Program obnovljene baštine "Retro" u suradnji sa Zagreb filmom predstavlja filmove koji su  nedavno restaurirani, pa ih se sada može vidjeti u pravom formatu i s izvrsnom slikom.

Prošle godine u natjecateljski program Dana je uvedena "obvezna lektira" sa svježe digitalno restauriranim filmovima iz hrvatske baštine, čime se htjela skrenuti pozornost na provjerene vrijednosti domaćega filma kojima na festivalima obično pripadne mjesto u rubnim popratnim programima, ako su raspoložive kopije uopće prikladne za prikazivanje u digitalnim kinima.

Ove godine prikazat će se restaurirani klasici, "Splendid Isolation" Petra Krelje, u povodu dodjele nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo tome redatelju više od 200 dokumentaraca, "Mačka" nedavno preminulog velikana animiranog filma Zlatka Boureka, "Putovanje" Bogdana Žižića i "Vrijeme šutnje" Rudolfa Sremca.

U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja 27. DHF obilježava 20. obljetnicu Nagrade "Jelena Rajković", imenovane po prerano preminuloj velikoj hrvatskoj redateljici (1969–1997).

Hommage program 20. lipnja u Tuškancu prikazuje njezine ponajbolje filmove, "Blue Helmet", dokumentarni film o tzv. plavim kacigama i njihovoj svakodnevici u glavnome gradu, i "Noć za slušanje", igrani ratni film o grupi mladih, urbanih protagonista.

Festival će obilježiti i aktualno 'nogometno ludilo'

S obzirom na Svjetsko nogometno prvenstvo koje uskoro počinje Dani hrvatskog filma odlučili su posvetiti dio programa tom sportu, kroz odabrane filmove.

Na otvorenoj pozornici u.Parku stara Trešnjevka prikazivat će se izbor kratkih filmova o "najvažnijoj sporednoj stvari" pod nazivom "Više od igre – nogomet u hrvatskom filmu": "Kratke lopte – Razmjena dresova" Bobe Jelčića, spotovi Pips, Chips & Videoclipsa i Hladnog piva, "Nogomet" Ane Hušman, "Utakmica" Krešimira Zimonića, "Kelti" Đure Gavrana te "Vox populi" Nikole Babića.

"Gledateljima koji ne mogu bez nogometa, a vole ga gledati na otvorenom, Dani hrvatskog filma u stankama među utakmicama svjetskoga prvenstva nude ove pomalo subverzivne filmske poglede na nogomet i njegove nuspojave u režiji nekolicine domaćih filmaša", ističu s Dana hrvatskog filma.

"Tim kratkišima, realiziranima u svim filmskim rodovima, zajedničko je to da gledaju onkraj planetarnog fenomena koji je odavno i posvuda postao više od igre", dodaju, najavljujući da će se program održati 19. lipnja od 21,30 sati.

Ista ljetna pozornica u nedjelju 17. lipnja posvećena je mlađim gledateljima, ali i nostalgičarima svih generacija, s revijom junaka domaćih animiranih serijala: Maxi Cata, Ptice i crveka, Inspektora Maske, Profesora Baltazara i Malih letećih medvjeda.

"Inspektor Maska" (1962–63) zajedničko je djelo nekolicine pionira Zagrebačke škole crtanoga filma, a najavljen je uspješnim filmom Vatroslava Mimice "Inspektor se vratio kući" (1959).

"Maxi Cat" (1971–76) vjerojatno je najpoznatiji domaći crtani mačak, a njegov umjetnički otac Zlatko Grgić začeo je i legendarnog "Profesora Baltazara" (1967–1978).

Grgić je kasnije realizirao i pilot-epizodu serije "Ptica i crvek", na kojoj su nastavili raditi drugi autori, a tu će biti i ekološki osviješteni "Mali leteći medvjedići" (1990–91), popularnog hrvatsko-kanadskog serijala koji se prikazivao u stotinjak zemalja svijeta.

Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavat će se u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti. (Hina)
 

(D.H.F., 14.06.2018)