" />
projekcija

'Ratovi stilova' za kraj četvrte sezone Kratkih slika


vrijeme: 14.06.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju 14. lipnja, u 19,30 sati, u MM centru projekcijom kultnog dokumentarnog filma 'Ratovi stilova' (Style Wars) redatelja Tonyja Silvera koji donosi portret  njujorške ulične kulture ranih 80-ih, razvoja hip-hopa i grafita. Ulaz na program je besplatan!

Film 'Ratovi stilova' redatelja Tonyja Silvera iz 1983. godine prikazuje duh njujorških podzemnih željeznica koje su bile glavno igralište uličnih umjetnika, ali i bojno polje i spektakularno umjetničko platno. S druge strane bojišnice stajali su gradonačelnik Edward Koch i policija koji su mlade umjetnike svim snagama pokušali zaustaviti smatrajući ih najvećim vandalima.Tu su bili i MC-jevi, DJ-i i brojni drugi umjetnici koji su tresli grad novim zvukovima i novim pokretima koji su redefinirali breakdance kao izvedbenu umjetnost.

 

Film je premijerno prikazan na festivalu na Sundanceu 1984. na kojem je i osvojio glavnu nagradu za najbolji dokumentarac. Originalno je snimljen na 16 mm vrpci, a 2011. je digitalno restauriran.

 

Nakon filma, povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti  i stanju na današnjoj sceni razgovara s jednim od pionira hrvatskog street arta Slavenom Kosanovićem Lunarom.

 

Projekcija Ratova stilova ujedno je i dio festivala Velesajam kulture čiji je ovogodišnji naglasak na street art umjetničkom izričaju koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka sastajanja kako umjetnika tako i publike.

 

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program se nastavlja u rujnu, a u sezoni 2017./2018. kroz četiri programske cjeline prikazano je 69 filmova, od čega je 13 naslova premijerno prikazano u Hrvatskoj.

 

Više informacija potražite na Facebooku te na službenoj stranici MM centra

 

Izvor: HAVC

 

(R.P.B., 13.06.2018)