obljetnica, proslava

Sisak: Obilježavanje 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata počelo izložbom o šibenskoj ratnoj luci


vrijeme: 12.06.2018.
mjesto: Sisak, Državni arhiv u Sisku

Uz nekoliko izložbi, predavanja i predstavljanja izdanja, u Državnom arhivu u Sisku ove će se godine obilježiti stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata, a projekt je počeo otvaranjem gostujuće izložbe šibenskog Državnog arhiva 'Šibenska ratna luka u Prvom svjetskom ratu'. 

O važnosti šibenske luke kroz povijest govorio je njezin autor Joško Zaninović, koji je izrazio žaljenje što su mnogi dokumenti, arhivski artefakti, objekti, pa čak i posljednja počivališta sudionika Prvog svjetskog rata devastirani ili uništeni.

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo istaknula je kako je Prvi svjetski rat vrlo slabo zastupljen u arhivskoj građi, koja je nakon rata uglavnom uništena, a nešto građe ima u fragmentima samo u privatnim zbirkama i do nje je teško doći.

U takvoj situaciji nedostatak građe namjeravamo dijelom nadomjestiti gostujućim izložbama, pa pripremamo i izložbu Državnog arhiva iz Zagreba pod nazivom "Hrvatska u Prvom svjetskom ratu", koja sadrži i dio materijala iz arhiva u Beču, rekla je ravnateljica sisačkog Državnog arhiva Nela Kušanić.

Budući da je u sisačkoj Domobranskoj vojarni za Austro-ugarske bilo sjedište 27. domobranske pukovnije, namjera je arhivskih djelatnika i povjesničara da rasvijetle ratni put te vojne postrojbe.

Uz skromne dokumente, rekla je Kušanić, istraživačima je posrećilo da pronađu dnevnik jednog Siščanina koji je 1914. godine bio mobiliziran u 27. domobransku pukovniju.

Dnevnik, koji detaljno govori o ratnom putu pukovnije, predstavlja biser arhivske građe, a bit će tiskan kao publikacija i predstavljen potkraj ove godine. (Hina)


 

(D.H.F., 13.06.2018)