" />
predstava

Gradsko kazalište ABC Rokoko iz Praga gostuje u ZKM-u


vrijeme: 14.06.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Gradsko kazalište ABC Rokoko iz Praga gostuje s predstavom 'Na čijoj strani' u četvrtak, 14. lipnja, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Komad Ronalda Harwooda inspiriran je stvarnom pričom Wilhelma Furtwänglera, dirigenta Berlinske filharmonije, i postavlja pitanja o statusu umjetnosti i umjetnika u totalitarnom društvu.

Komad je vrlo uzbudljiv i dramatičan i odražava mnogo onoga što su ljudi prošli kroz Njemačku nakon Drugog svjetskog rata i kako su se uspjeli nositi s tim vremenom. Drama se odigrava ubrzo nakon Drugog svjetskog rata u Berlinu i riječ je o procesu denacifikacije, čišćenja njemačkog društva. Pratimo sukob američkog istražitelja, časnika Stevea Arnolda koji ima zadatak otkriti velike nacističke ribe - i jednog od vodećih dirigenata tog vremena, Wilhelma Furtwänglera, priznatog genijalnog umjetnika optuženog za aktivno sudjelovanje u nacističkoj vladi.
 
Furtwängler je rangiran Hitlerovom miljenikom i obožavateljem u poslijeratnom vremenu, što pokušava pobiti, dok je američki istražitelj, časnik Arnold, čovjek koji nema pojma o glazbi, ali je kao vojnik pri oslobađanju zatvorenika iz koncentracijskih logora svjedočio vlastitim očima svim grozotama nacističkog režima. Ništa u ovom sukobu nije jednoznačno, svako "za" ima svoje "protiv", ukratko, teško je u ovom sporu odrediti na čijoj strani je istina.

Gradska kazališta u Pragu ujedinjuju dva značajna kazališta – ABC i Rokoko. Redovito sudjeluju na raznim kazališnim festivalima i često su nagrađivani od festivalskih žirija i nagradama publike.


(R.P.B., 12.06.2018)