Preskočite na glavni sadržaj

Na vinkovačkoj Ervenici areholozi istražuju keltsko naselje

Na gradilištu buduće stambene zgrade u ulici Matije Gupca u vinkovačkoj gradskoj četvrti Ervenica, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci već dva mjeseca istražuju keltsko naselje, jedno od dva takva naselja na tlu Vinkovaca, a istraživanja su rezultirala zanimljivim nalazima.
vrijeme: 23.07.2020.
mjesto: Vinkovci
Po riječima voditeljice istraživanja arheologinje Maje Krznarić-Škirvanko, riječ je o iznimno zanimljivom arheološkom istraživanju jer su prvi put, s obzirom na to da je riječ o stambenoj zgradi u dužini, vinkovački arheolozi dobili priliku istraživati u dubinu prostora.

"U ovoj ulici radili smo puno puta ali uvijek samo u onome dijelu u kojem investitori nešto grade, a to su obično kuće u samoj ulici. Nikad nismo išli ovako duboko do rijeke Bosut, od koje se sada nalazimo praktično udaljeni samo deset metara. S Ervenice imamo podatke o arheološkim nalazima još s kraja 19. stoljeća kada je naš poznati arheolog i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Vinkovčanin Josip Brunšmid u svom poznatom dijelu 'Colonia Aurelia Cibalae: Vinkovci u staro doba' pisao o nalazima rimske arhitekture s ovog područja", kazala je Maja Krznarić-Škrivanko.

Po njezinim riječima, istraživanje je pokazalo potpuno drukčiju situaciju od one zatečene pri istraživanju kuća u ulici devedesetih godina prošloga stoljeća. "U prvoj sondi naišli smo na objekte koji nisu bili uništeni kasnijim radnjama, a kada je riječ o prapovijesnim nalazima imamo najviše nalaza iz mlađeg željeznog doba Latenske kulture. Kako se penjemo prema ulici, nailazimo i na rimsku arhitekturu, među kojom je zanimljiv jedan manji objekt oko kojeg smo našli hrpu rimskih lampica, a ispred mali zidani grob u kojem smo našli tri rimske lampice i jaje i to potpuno očuvano, što je iznimna rijetkost", navodi ova arheologinja.

Napominje kako, iako se Ervenica primarno vodi kao arheološko naselje vučedolske kuture, na lokalitetu nije pronađen niti jedan nalaz iz doba te kulture.

"Mi obično kopamo površine veličine 100-tinjak četvornih metara, kolike su i površine uglavnom kuća koje se ovdje grade. Međutim, kada dobijete površinu od 800 četvornih metara vi onda možete puno toga više ispričati jer ste dobili puno veći segment nekog naselja. Jako puno smo našli keramike, koje smo odnijeli u muzej nekoliko stotina kilograma i cijelih posuda. To je keramika koja je rađena na lončarskom kolu po kojem su Kelti i poznati iako smo pronašli i keramike rađene rukom, a koja vezana uz starije željeznodobno stanovništvo na koje su naišli Kelti po dolasku na ovo područje. Imamo i željezni nož, sjekire, razne alate tako da je ovaj dio očito bio nekakvo poljoprivredno naselje", kaže Maja Krznarić-Škrivanko pojašnjavajući kako je riječ o povijesnom razdoblju od kraja 4. stoljeća prije Krista do dolaska Rimljana od 12. do 7. godine prije Krista.

Na lokalitetu u ulici Matije Gupca na Ervenici arheolozi će istraživati do kraja srpnja. (Hina)