Preskočite na glavni sadržaj

Uručene nagrade najboljim zagrebačkim online projektima 2020.

Nagrade Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) i Grada Zagreba za najbolje osmišljen i vođen online projekt u odgovoru na pandemiju koronavirusa uručene su u utorak u Zagrebu projektima "Močvara Live Sessions", "Biblioterapija – priče koje liječe" i "Beli Zagreb Grad".
vrijeme: 21.07.2020.

Stručno povjerenstvo koje su činili stručnjak za online marketing Domagoj Davidović, viša kustosica MSU-a Vesna Meštrić i savjetnik u zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu Nikola Stojadinović ta je tri projekta odabralo među 30 prijavljenih na natječaj kojim se željelo posebno nagraditi online kulturno-umjetničke aktivnosti nastale za vrijeme situacije uzrokovane virusom covid-19.

Ravnateljica Snježana Pintarić istaknula je kako je natječaj odgovor na posebne okolnosti u kojima je taj muzej zbog pandemije koronavirusa, kao i sve ostale kulturne institucije, u ožujku bio prisiljen zatvoriti vrata. Pojedinci, udruge i kulturne institucije odmah su preusmjerili aktivnosti na online platforme te su u razdoblju od zatvaranja muzeja, 19. ožujka do 31. svibnja realizirani mnogobrojni izvrsni, kreativni, angažirani, poučni i zabavni online projekti, rekla je Pintarić.

Na natječaj je stiglo 30 vrlo različitih prijava, od pojedinaca, institucija, udruga, a kroz njih se vidjela i raznolikost programa, dodala je. Posebno je važnim ocijenila da među njima ima puno projekata koji su se pokazali održivima i koji će i dalje ostati aktualni i biti platforma za različite kulturne sadržaje.

Prva nagrada, 25 tisuća kuna bruto, dodijeljena je projektu "Močvara Live Session" Udruženja za razvoj kulture URK, koji je za vrijeme karantene putem Facebook stranice kluba Močvare održavao "kvalitetan i zanimljiv" program "uz demonstriran visok stupanj kreativnosti", u formi online prijenosa glazbenih i scenskih nastupa, filmskih projekcija, radionica, tribina i dječjeg programa. Od 12. ožujka do 31. svibnja održana su 62 online programa u kojima je sudjelovalo više od 100 izvođača, uz broj pregleda od tisuću do 16 tisuća po programu.

Kornel Šeper iz Močvare zahvalio je žiriju na nagradi, te izvođačima, publici i timu Močvare na sudjelovanju u realizaciji sadržaja s kojima je taj klub, kako je rekao, krenuo čim je počela karantena. ″To, naravno, nije isto kao događaj u živo, ali se pokazalo kao jako dobar nadomjestak u situaciji gdje je sve bilo zatvoreno. Ova nagrada još jednom pokazuje da važne stvari dolaze iz područja nezavisne kulturne scene″, poručio je Šeper.

Drugu nagradu (15 tisuća kuna bruto) osvojio je projekt "Biblioterapija – priče koje liječe" Centra za kulturu Trešnjevka, društveno angažirani projekt osmišljen za odrasle suočene s psihičkim posljedicama krize uzrokovane covidom-19, s kojima je ostvaren aktivan dijalog putem Skypea, a koji je "inovativnim pristupom stavio naglasak na pisanu riječ i terapijsku moć umjetnosti".

Projekt je ostvaren u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan. Višnja Gašparin iz CeKaTe-a objasnila je da je nastao kao odgovor na pandemiju kroz biblioterapiju te se pokazao kao iznimno popularan i privukao širok auditorij. "Naša je misao bila da pomognemo sebi samima da se osjećamo dobro, a onda na taj način i drugima", kazala je Gašparin.

Treća nagrada (10 tisuća kuna bruto) dodijeljena je projektu "Beli Zagreb Grad" autorice Barbare Grgić, koja je netom nakon potresa u Zagrebu pokrenula portal s tekstovima o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Zagreba, koji na jednom mjestu objedinjuje vijesti iz kulture, a okuplja mlade stručnjake iz područja društveno-humanističkih znanosti. Portal je u tri mjeseca posjetilo više od 14.500 posjetitelja a pregledan je preko 26 tisuća puta.

Grgić je zahvalila na nagradi koja, kako je naglasila, predstavlja veliko priznanje i ogroman vjetar u leđa. Portal je nastavak njezina projekta koji na društvenim mrežama vodi već tri godine, pojasnila je, a cilj je postati vodeći portal za kulturu.

Nagrade je na svečanoj dodjeli upriličenoj u MSU-u dobitnicima uručila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić. Izrazila je veliko zadovoljstvo što se pokazalo da je kultura u Hrvatskoj itekako živa i sposobna othrvati se velikim izazovima, kao što je pandemija covida-19 i istovremeno razoran potres koji je pogodio Zagreb.

"U takvoj situaciji kulturnjacima je bilo možda i najteže, jer to su ljudi koji ne mogu živjeti bez svoje publike, a publika ne može živjeti bez kulturnih sadržaja", rekla je Vuković Runjić.

Ravnatelj Kulturnog informativnog centra (KIC) Petar Bujas na dodjeli je najavio natječaj za projekt koji KIC pokreće u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba "Zagrebačka muza". Natječaj će biti objavljen u srijedu, 22. srpnja, na mrežnim stranicama KIC-a, a u prvom će pozivu, kako je objasnio, biti usmjeren na zagrebačke književnike, koji će biti pozvani da napišu romane o potresu, dok će se u nastavku odvijati u redovitim intervalima i obraćati različitim umjetnicima.

Prvi natječaj donosi tri tromjesečne stipendije za književno stvaralaštvo, od kojih svaka iznosi 36 tisuća kuna bruto. (Hina)