Preskočite na glavni sadržaj

Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca priprema Filmski tjedan, koji će od 18. do 22. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima povezati programe 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma.
vrijeme: 18.07.2020.
mjesto: Lapidarij Gradskog muzeja u Vinkovcima
url: https://filmfestivaldorf.com/hr/

U večeri otvorenja na programu je kratki „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića, distopijski film koji je osvojio više od 30 festivalskih nagrada.
Isti dan prikazuje se i dokumentarni film Wernera Herzoga „Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“, u kojemu autor prikazuje virtualni svijet od njegovih početaka do krajnjih dosega i kroz niz provokativnih razgovora otkriva kako je svijet interneta promijenio funkcioniranje stvarnog svijeta.
U srijedu, 19. kolovoza, program počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalnim predstavljanjem ovogodišnjih rezultata i najavom arheoloških radova u drugom dijelu godine.
Nakon toga, održat će se filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi Morana Zibar, te će se prikazati dokumentarac Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ o Vladimiru Dimiću Jodi, rodom iz Vinkovaca, koji je prije više od 30 godina počeo anonimno saditi stabla po gradskim zelenim površinama i do sada ih je posadio više od 450. 
Nagradu za životno djelo Festival DORF ove godine dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, menadžeru i producentu s uspješnom diskografskom karijerom,  te velikim kolekcionarom vinila i Beatles memorabilije. 
Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora posljednja dva desetljeća. Njegov je rad najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. 
Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je splitski kipar&strip autor Miro Župa. (Hina)