Preskočite na glavni sadržaj

HDLU: Godišnja izložba članova i samostalna izložba Katrin K. Radovani

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) priprema za četvrtak otvorenje dviju izložbi. U Galeriji Prsten otvara se tradicionalna skupna Godišnja izložba članova HDLU, a u Galeriji PM - izložba Katrin K. Radovani "Ono.Što.Vam.Nismo.Rekle I. Crvena Haljina".
vrijeme: 16.07.2020.
mjesto: Zagreb, Dom HDLU
url: http://www.hdlu.hr

Otvorenje će se održati ispred glavnog ulaza u Dom HDLU, dok će za vrijeme razgleda izložbe svi posjetitelji biti obavezni nositi maske.
Godišnja izložba članova je revijalna izložba koja prema svojoj dugoj tradiciji podastire javnosti na uvid tekuću produkciju (ne stariju od godine dana), ostvarenu u svim disciplinama, od klasičnih do novomedijskih.
Presjekom izloženih odabranih radova potvrđuje se kako je riječ o poticajnoj izložbi u njezinim daljnjim promišljanjima i realizacijama time osnažujući njezin značaj. Koncept odabira autora temelji se na odabiru jednog autorskog rada prijavljenog na natječaj te na odabiru pozvanih autora, ističe se u najavi.
Pozvani autori su Darija Jelinčić, Domagoj Rogina, Đuro Seder, Grgur Akrap, Ivan Barun, Jelena Lovrec, Lea Popinjač, Lina Kovačević, Marija Matić, Marko Zeman, Matej Knežević, Mia Matijević, Mirjana Vodopija, Tara Beata Ratz, Valentina Supanz Marinić, Vlasta Delimar, Zoltan Novak, a izlaže još više od 130 umjetnika.

Izložba Katrin K. Radovani o traumi izazvanoj seksualnim zlostavljanjem
U sklopu otvorenja svoje samostalne multimedijske izložbe, koja se sastoji od slika, prostornog ambijenta, zvučne instalacije i video rada, Katrin K. Radovani održat će u četvrtak  i petak performans pod nazivom Crvena haljina.
“Ono.Što.Vam.Nismo.Rekle" nastavak je prve sekvence peterodijelnog rada koji se bavi traumom izazvanom seksualnim zlostavljanjem - prva je bio umjetničin istoimeni diplomski rad izložen i izveden u Francuskom paviljonu Studentskog centra u rujnu, 2018. godine.
Po riječima autorice predgovora Josipe Bubaš, umjetnica oblačeći prostor PM-a u prozirni najlon, rekreira mentalni labirint koji posjetitelja uvlači u samo središte traumatskog iskustva.
"Katrin Radovani radom Ono.Što.Vam.Nismo.Rekle_I zadire duboko u prostor traume izazvane seksualnim zlostavljanjem. Ta uglavnom prešućivana tema, nusproizvod patrijarhata i stigmatizacije žene, još uvijek je mjesto dvostrukosti u kojem često žrtva, umjesto napadača, proživljava krivnju", ustvrdila je.
34-godišnja umjetnica iz Splita završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a njezin diplomski rad nagrađen je prvom nagradom Centra za ženske studije za najbolji studentski rad na temu rodne i spolne problematike, te nagradom Vijeća Akademije. Dobitnica je tri Rektorove nagrade.
Izlagala je na  izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a tijekom 2019. obavlja stručnu praksu kao asistica kustosa Marka Gisbournea i lokalna koordinatorica izložbe The Leipzig Connection te asistentica na projektu umjetničke rezidencije De/Konstrukcija slike u Leipzigu.
Ove je godine izabrana za rezidenticu projekta Creart A.I.R. Kaunas u Litvi, Cité Internationale Paris u Francuskoj te za stipendiju Künstler zu Gast in Harburg u Hamburgu, Njemačkoj.

Obje izložbe u Domu HDLU bit će otvorene do 14. kolovoza. (Hina)