Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marte Živičnjak u Umagu

U izložbenom prostoru MMC galerije Grada Umaga, može se od srijede, 15. srpnja 2020., razgledati izložba „Litomimikrija“, zagrebačke umjetnice Marte Živičnjak.
vrijeme: 15.07.2020.
mjesto: MMC galerija Grada Umaga

Radi se o ambijentalnoj instalaciji (2019./2020.), koja se sastoji od oprostorenih perforiranih crteža posloženih u diptihe i friz-poliptihe, kao i od light box-objekata.

'U svojoj ambijentalnoj land-art instalaciji „Litomimikrija“ Marta Živičnjak (...) vizualno transformira prostor, stvarajući u njemu svojevrsnu likovnu mimikriju prirode. Oponašajući profinjenom crtačkom obradom motiv kamena (grč. líthos - kamen) i prenoseći vizualno-haptičke elemente jedne stvarnosti u drugu, s kojom ih stapa.(...) Na taj način od realnog prostora kreira njegovu simulaciju, oblikujući za alternativni prostor prilagođenu i s njime stopljenu novu stvarnost. (...) Pritom oslobađa crteže ne samo narativne  doslovnosti, nego i formalne sputanosti, pa oni s prostorom – kroz sve perforacije i bez okvirnih zapreka, direktno komuniciraju, u njemu se njišu i vibriraju, prepušteni strujanju zraka i izazovima svjetla. Tako svojom živošću oponašaju sva u prirodi i tvarnoj materiji prisutna gibanja; svu dinamiku i sve energije. Ali istodobno i odašilju dojam hipnotičke optičko-haptičke iluzije. Jer nikad se tu točno ne zna gdje završava stvarno, a gdje počinje nestvarno; gdje nestaje opipljivo, a počinje iluzivno; što je crtež, a što „voluminozna“ šupljina; što je oblik svjetla, a što sjena; što je dvodimenzionalna punina, a što uobličena praznina. Tako je sve ovdje istodobno i konstrukcija i čulna obmana; stvarno i dodirljivo- ali i nestvarno i nedodirljivo. (...) Konkretni krajolik na kraju se svodi (...) na sintetizirane, oble forme (…) oblutka, postavši višestruko multiplicirana matrica i vizualni modul kojeg umjetnica u mnoštvu varijanti, na podlozi i u prostoru, provlači kroz sve crteže svoje ambijentalne instalacije. Pritom stalno pomičući perceptivni diskurs i propitujući stvarnost koju uzastopce modificira i redefinira.“'

(Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Izložba Marte Živičnjak ostaje otvorena u prostoru MMC galerije Grada Umaga do 10. kolovoza 2020. i može se razgledati svakim radnim danom od 9 do 12 i od 19 do 22 sata, uz mjere zaštite protiv zaraze virusom COVID-19*. Ulaz je slobodan.