Preskočite na glavni sadržaj

Muzej odbačenih predmeta u Krapini, Kninu i na Zlarinu

Muzej odbačenih predmeta privremeno otvara svoja vrata 16. srpnja u Galeriji Grada Krapine, gdje će gostovati na jedan dan, te, promišljajući pojam vrijednosti u današnjem društvu, prikupljati predmete koji su nekome beznačajni i ponuditi ih onima koji ih možda žele.
vrijeme: 16.07.2020.
mjesto: Krapina, Knin, Zlarin
url: https://mop.show/

Interdisciplinarni projekt muzeja bez stalnog postava i stalnog prostora provodi se od prošlog rujna uz potporu Ministarstva kulture u sklopu Programa razvoja publike u kulturi, s ciljem razvijanja svijesti o ponovnoj uporabi i 'zero waste' konceptu, te poticanja na razmišljanje o vrijednostima koje kao društvo odbacujemo ili novim vrijednostima koje stvaramo.

Potpisuju ga Ana Katulić (Plartforma) i Irena Boćkai  (Trećeprostor), svoju premijeru imao je prošle godine u Velikoj Gorici, a nakon Krapine odlazi u Knin (27. srpnja, klub A3) te na Zlarinu (31. srpnja, Galina riva).

Na jedan dan u svakom od ta tri grada autorice će zaprimati odbačene predmete, a u 20 sati  je predviđeno otvorenje izložbe i performans tijekom kojeg će  posjetitelji moći udomiti odbačene predmete.

"Ovdje prikupljamo stvari, sitnice, predmete koje su za vlasnike izgubile vrijednost. To su oni predmeti od kojih nam se teško odvojiti, a koji imaju svoju povijest i svoju priču. Mi bilježimo te priče, osluškujemo vlasnike i pripremamo njihove predmete za buduće, nove ruke i nove domove", rekla je Ana Katulić, uz Irenu Boćkai, autorica projekta.

Boćkai kaže kako se publici želi ponuditi novi doživljaj umjetnosti, isprepleten sa svakodnevicom, a unutar performansa pokušat će prikupljenim predmetima dati novu vrijednost, a osim materijalne vrijednosti bit će tu riječi i o kulturnoj vrijednosti, identitetu, vrijednostima vezanim uz tradiciju i kulturu.

Pozivaju sve zainteresirane da donesu jedan predmet koji  su odlučili odbaciti, koji je za njih izgubio vrijednost, one će ga postaviti u sklopu izložbe, a građani koji će doći na  izložbu i izvedbu imat će mogućnost ponuđene predmete udomiti i  ponijeti kućama, nakon dezinfekcije s obzirom na situaciju s koronavirusom.

Predmeti će biti objavljeni i u virtualnom Muzeju na www.mop.show gdje već sada možete pogledati neke od predmeta koji još uvijek traže svoje vlasnike. (Hina)