Preskočite na glavni sadržaj

Autorska izložba in situ 'Vrata Zvijezde'

U petak, 10. srpnja 2020. godine, u 10 sati, u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac održat će se otvorenje izložbe in situ „Vrata Zvijezde“.
vrijeme: 10.07.2020.
mjesto: Gradski muzej Karlovac
url: http://www.gmk.hr/
 
Iz najave:
'Premda su suvremene prometnice „pomele“ stara gradska vrata, još je živo sjećanje naših sugrađana koji su kao djeca u igri otkrivali njihove ostatke, a danas rijetko koji Karlovčanin i Karlovčanka znaju odgovor na pitanja gdje se ona nalaze i koja imena nose. Ako se ne možete sjetiti odgovora na pitanja pridružite nam se u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac u petak, 10. srpnja 2020. godine u 10 sati. Naši kustosi će vas uz coffe to go povesti u intrigantan obilazak Zvijezde od vrata do vrata i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Iako je poradi pandemijskih uvjeta naša velika izložba o vratima zvijezde odgođena, nismo propustili priliku da ju već ovo ljeto najavimo kroz integraciju njezina jednog dijela u javni prostor. U Ulici Pavleka Miškine i Ulici Stjepana Radića izložbu će biti moguće obići cijele godine.
 
Na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata tijekom proteklih 15 godina vršena su arheološka istraživanja, premda ne u opsegu koji ova važna tema zaslužuje, već u kontekstu tekućih infrastrukturnih radova. Smatramo iznimno relevantnim naša saznanja podijeliti s Karlovčanima i potaknuti javnost na doprinos temi očuvanja kaponira u Radićevoj ulici.
 
Što je „kaponir“ pitate se? U petak tijekom šetnje Zvijezdom uz našeg kustosa kulturno-povijesnog odjela i kustosice arheološkog odjela naučite više o karlovačkom „kaponiru“ te razotkrijte zakučaste priče o vratima Zvijezde koja su u 19. stoljeću pretvorena u portal. Spomenuta dva motiva su tek dio izložbe in situ na kojoj su komparirani povijesni planovi i suvremena dokumentacija te prezentirana vizualizacija vrata našega grada.
 
Sigurni smo da će ova izložba katalizirati pozitivan doživljaj šetnje gradskom jezgrom našim sugrađanima, ali i stranim turistima s obzirom da su naši kustosi pripremili dvojezičnu izložbu. Ovo je i poziv našim sugrađanima da upotrijebe svoju maštu i promisle kakvu formu grada želimo. Mnoga pitanja su još uvijek otvorena, a rasprava će biti kvalitetna onoliko koliko je informirana.'
 
Autori postava izložbe su kustos kulturno-povijesnog odjela Igor Čulig te kustosice arheološkog odjela Matea Galetić i Iva Alibašić.

http://www.gmk.hr/