" />
festival, projekcija

Animafest: Ususret festivalu vikend projekcije na otvorenom


vrijeme: 04.06.2018. - 09.06.2018.
mjesto: Zagreb

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb svečano se otvara za manje od tjedan dana, 4. lipnja, no ljubitelji animiranog filma već za vikend mogu besplatno pogledati odabrane filmove s prošlogodišnjeg izdanja, ali se i provozati biciklima u čast profesora Baltazara.

Prošlogodišnji dobitnici Nagrade publike - filmovi "Moj život kao tikvica" i "Ježeva kuća" prikazivat će se u subotu na otvorenom u Travnom, Dubravi i Maksimiru, dok je za park Ribnjak pripremljeno filmsko životinjsko carstvo - "Ježeva kuća", "Crvena kornjača" i "Noćna ptica".
 
U nedjelju će se na Gornjem gradu održati biciklističko-animirani program Animacikl. "Program je posvećen proslavi 50. godišnjice serijala Profesor Baltazar o osebujnom, kultnom liku koji je obilježio djetinjstva mnogih i nije bio popularan samo u Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije, nego od Skandinavije do Irana, prodan je u više od 30 zemalja", rekla je producentica Animafesta Paola Orlić na konferenciji za novinare.
 
U okviru programa izvest će se predstava "Profesor Baltazar - Put oko svijeta" u režiji Marija Kovača, nakon čega će se biciklistička povorka provesti zagrebačkim ulicama, a dijelom i u tunelu Grič, a potom slijede projekcije popularnog crtića u Ljetnom kinu Gradec.
 
Šuljić: veze horora i animacije su duge i trajne
 
Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić predstavio je središnju ovogodišnju festivalsku temu - horor, koja je pripremljena u povodu 200. obljetnice prvog izdanja gotičkog epistolarnog romana "Frankenstein ili moderni Prometej" iz 1818. Mary Shelley.
 
"Umjetnost i horor imaju dugu povijest, i u pećinama su ljudi bilježili čega se boje, vole plašiti sami sebe i pokušavaju predstaviti nepoznato, a i prvi animatori su stvarali u žanru horora", rekao je Šuljić.
 
Kaže kako je i sam Frankestein kao figura povezan s animacijom, s obzirom da u tom djelu nadareni znanstvenik animira lutku, kao što to i danas radi svaki lutkarski animator u svom filmu.
 
Pripremljeni program izuzetno je opsežan - prikazat će se sedam blokova kratkometražnih filmova, među kojima su hrvatski filmovi te kratki klasici, te projekcije dugometražnih horora s kultnim naslovima iz Japana, Koreje i SAD-a, izložbe i projekcije na otvorenom.
 
Šuljić iz programa izdvaja dva kultna filma dugog metra - anime "Perfect Blue" Satoshija Kona i korejski zombie horor "Seoul Station" Yeona Sanghoa.
 
Prvi je psihološki horor o bivšoj pop pjevačici, sada glumici koja se uz izazove novoga posla mora nositi i s tajanstvenim 'stalkerom', a drugi je pak fabularni prethodnik igranog filma "Vlak za Busan" istog redatelja i istog podžanra zombi apokalipse.
 
Popratni program također prati središnju temu - u parku u središtu grada pripremljen je program kratkih filmova "Animafest u Art parku: Tri noći potpunog užasa" koji, ističu organizatori, nije za djecu.
 
Program horora zaokružuju dvije izložbe - Einar Baldvin, nagrađivani losangeleski animator islandskog podrijetla u Kulturnom centru Mesnička izlaže svoje crteže i grafike pod nazivom "The Crawling King", iz istoimenog grafičkog romana mračne epske fantastike koji će također biti predstavljen u sklopu festivala.
 
Izložba majstora 'glinamacije', britanskog umjetnika posvećenog žanru horora Roberta Morgana, "Morgan's Organs", otvorit će se u Galeriji ULUPUH s izborom lutaka i crteža iz njegovih makabričnih djela.
 
Morgan će u Zagrebu imati i masterclass, kao i Pedro Rivero koji će na svom masterclassu dati savjete o tome kako početi pisati scenarij mimo svih pravila i primjera.
 
Kim Keukeleire svoj će masterclass posvetiti karakternoj stop-animaciji, odnosno o radu na filmu "Otok pasa" Wesa Andersona.
 
Taj će se duoočekivani film proslavljenog američkog redatelja premijerno prikazati u okviru dugometražne konkurencije, koja donosi filmove iz Italije, Belgije, Francuske, Južne Koreje, Tajvana, Kine, Estonije.
 
Priča iz distopijske budućnosti o dječaku koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem prikazat će se i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u društvu pasa i njihovih vlasnika.
 
Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono.
 
U Velikom natjecanju kratkometražnog filma predstavit će se i tri hrvatska rada – "Biciklisti" Veljka Popovića, "Dva na dva" Jelene Oroz i "Kako se kalio čelik" Igora Grubića, dok su u međunarodnu konkurenciju Natjecanja studentskog filma uvršteni filmovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Katarine Jukić "Paranoja paranoje" i Marka Belića "Flimflam".
 
Festival donosi ove godine više od 400 filmova iz 44 zemlje, te dovodi rekordnih više od dvije stotine gostiju, među kojima su animacijske legende Vladimir Leščiov i Paul Fierlinger, dobitnici Animafestova Grand Prixa, Nagrade publike te Cartoon d'Ora Emma de Swaef i Marc James Roels koji dolaze s novim dugometražnim filmom "Kakav veličanstveni kolač!", te Kaspar Jancis, autor dugometražnog filma prilagođenog djeci "Kapetan Morten i kraljica paukova" koji u Zagrebu ima svjetsku premijeru, a koji će iz Estonije "potegnuti" na svom ručno rađenom motociklu koji se pojavljuje i u filmu.
 
Bit će tu i Paul Wells, jedan od najvećih teoretičara animacije u povijesti, govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner, a na posebnu projekciju svoga rada "Chris The Swiss" koji je već uzburkao javnost u Hrvatskoj dolazi i redateljica filma Anja Kofmel.
 
Bogati popratni program uključuje i nekoliko retrospektiva - osim one posvećene Paulu Fierlingeru, prikazat će se izbor filmova baltičkih zemalja, u povodu stogodišnjice državnosti Latvije, Litve i Estonije, te program hrvatskih filmova iz sedamdesetih po izboru Borivoja Dovnikovića Borde.
 
Producentica Matea Milić najavila je posebne programe u tunelu Grič, gdje će se postaviti dvije instalacije - "Nothing Happens", nagrađena na Filmskom festivalu u Veneciji te "Isle of Dogs", koja vodi gledatelja iza kulisa snimanja tog filma.
 
Ovogodišnja radionica izrade računalnih videoigara "Anatomija pokreta" obiliježit će početak suradnje Animafesta i Goethe-instituta na projektu "Games and Politics".
 
Festival tradicionalno nagrađuje već na otvorenju

 
Na otvorenju će se uručiti nekoliko nagrada, među kojima i Nagrada za životno djelo Paulu Fierlingeru, klasiku svjetskog animiranog filma, redatelju i producentu. Festivala mu je priredio i retrospektivu.
 
Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma primit će Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.
 
Nagradit će se i najbolja škola animacije, ove godine dobitnik je California Institute of the Arts -  Calarts, osnovan početkom šezdesetih.
 
O ovogodišnjim nagradama, koje će se dodijeliti u subotu, 9. lipnja kada festival završava odlučivat će nekoliko žirija.
 
U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma su Jeanette Bonds, suosnivačica i direktorica neprofitne organizacije GLAS Animation koja se bavi nezavisnom animacijom, Sanja Borčić iz Zagreb filma, Piotr Dumala redatelj aniiranih i igranih filmova, Robert Morgan, filmski autor i Pedro Rivero, producent, redatelj i scenarist animiranih filmova.
 
Za dugometražne filmove zadužen je tročlani žiri - teoretičarka animiranog filma Olga Bobrowska, autor animiranih filmova i animator Joni Mannisto i filmski redatelj Arsen Anton Ostojić.
 
Animafest priređuje i bogati program namijenjen profesionalcima, Animafest PRO, a detaljan program objavljen je na službenim stranicama festivala. (Hina)
 
 

(R.P.B., 30.05.2018)