Preskočite na glavni sadržaj

Reljef Bogorodice s djetetom s bedema premješten u Muzej Grada Splita

Reljef Bogorodice s djetetom na srednjovjekovnom bedemu u Ulici kralja Tomislava u Splitu zbog njegove vrijednosti skinut je s toga mjesta te će biti izložen u Muzeju Grada Splita, a na mjesto originala postavljena je replika izrađena u kamenu, priopćeno je u utorak iz splitske Gradske uprave.
vrijeme: 07.07.2020.
mjesto: Split

Na taj će se način spriječiti daljnja devastacija originalnog reljefa Bogorodice s djetetom uzrokovana atmosferilijama, a ovo vrijedno djelo bit će muzeološki prezentirano, objasnili su iz Gradske uprave. Ovaj originalni reljef Bogorodice s djetetom pripisuje se radionici Nikole Firentinca.

Gospa s Djetetom, nekadašnja zaštitnica grada od neprijatelja, imala je i ulogu zaštitnice rodilja. Feral pred reljefom Gospe palio se u trenutku poroda kada bi osobe bliske rodilji zatražile paljenje lumina, kako bi u trenutku poroda majka i dijete bili pod zaštitom, navodi se u priopćenju.

Dio bedema oko reljefa i do njegova podnožja je restauriran čime je završena prva faza obnove bedema te se nastavlja priprema za drugu fazu radova koja obuhvaća sanaciju njegovog zapadnog dijela. Druga faza izvest će se do kraja godine.

Prilikom restauratorskih radova otkrivena je prostorija kazamata koja je arheološki istražena te je ostavljen vidljiv u plohi zida okrugli otvor za top, stoji u priopćenju. (Hina)

Fotogalerija