Preskočite na glavni sadržaj

Kreativni MEDIA info dan: MEDIA – izazovi novog vremena u okviru 17. digitalnog izdanja sajma Sofia Meetings

Na temelju suradnje deskova Kreativne Europe – ureda MEDIA iz Belgije, Bugarske i Hrvatske organizirano je događanje unutar 17. digitalnog izdanja koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, koji se održava od 3. do 8. srpnja 2020. godine.
vrijeme: 08.07.2020. 10 h
url: http://mediadesk.hr/


U očekivanju usvajanja novog Programa Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. i objave novih poziva s fokusom na Potprogram MEDIA i audiovizualni sektor, deskovi iz Belgije, Bugarske i Hrvatske organiziraju „Kreativni MEDIA infodan: MEDIA – izazovi novog vremena“.

 

Godina 2020. posljednja je dionica Programa Kreativna Europa 2014. – 2020. i svi se pripremamo za razdoblje novog Programa 2021. – 2027. Europska komisija u isto vrijeme čini sve što je u njezinoj moći kako bi zajedno s Europskim parlamentom usvojila prijedloge obnovljenog Programa, koji se zasniva na njegovoj uspješnoj 28-godišnjoj povijesti. Točno je da su prijedlozi ambiciozni te uključuju sadržajne i financijske promjene, što, naravno, dovodi do potrebe za uvećanim proračunom.

 

U isto smo vrijeme suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz aktualne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na cjelovitije djelovanje.

 

U okviru događanja bit će predstavljeni prošlogodišnji uspješni rezultati te nov poziv „Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice“, koji je namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja te koja su snažno pogođena krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19.

 

Propitivat će se učinkovitost i održivost međusektorskog poziva, odnosno modela koji podrazumijeva posezanje za publikom „objema rukama“. Drugim riječima, pokušat će se pronaći odgovori na pitanja o tome treba li se i hoće li se u budućnosti inzistirati na projektima kojima se povezuju različiti kulturni i kreativni sektori, uključujući audiovizualni sektor, a putem kojih se potiče istovremena primjena novih, originalnih i osebujnih oblika međusektorske suradnje.

 

Na kraju ćemo sudionike događanja upoznati i s Europskim fondom za kulturnu solidarnost čiji je cilj podržavanje maštovitih kulturnih inicijativa (velikih ili malih) koje jačaju solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora u svrhu pružanja odgovora na trenutnu pandemijsku krizu te njezine posljedice.

 

U događanju će sudjelovati voditelji ureda MEDIA: Kamen Balkanski iz Bugarske, Frank Herman iz Belgije, Martina Petrović iz Hrvatske te Philipp Dietachmair, programski voditelj Europskog fonda za kulturnu solidarnost.

 

Događanje će se održati 8. srpnja, s početkom u 10 sati.

 

Za sudjelovanje je potrebno prethodno se registrirati putem ove poveznice:

https://zoom.us/webinar/register/WN_gJy3IcOdRcWRcznvAJJzsA

Kamen Balkanski, voditelj DKE – Ureda MEDIA Bugarske, moderirat će navedeno događanje.

 

Izvor: DKE – Ured MEDIA Hrvatske