Preskočite na glavni sadržaj

MSU partner u projektu ADRINETBOOK

Muzej suvremene umjetnosti partner je u projektu ADRINETBOOK (Adrion Cultural Heritage Collections Network) koji promiče suradnju kulturnog i turističkog sektora u Jadransko-jonskoj regiji.
vrijeme: 07.07.2020.
url: https://www.adrioninterreg.eu/

Muzej suvremene umjetnosti započeo je aktivnosti kao partner u velikom međunarodnom projektu digitalizacije knjižne građe ADRINETBOOK. U sklopu prekograničnih projekata suradnje u Jadransko-jonskoj regiji (ADRION), program ADRINETBOOK, čiji je nositelj talijanski grad Macerata (http://www.comune.macerata.it) , i koji uključuje suradnju partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Grčke, usmjeren je ka promociji, valorizaciji i zaštiti kulturnog nasljeđa Jadransko-jonske regije, prvenstveno putem digitalizacije knjiga, časopisa, arhiva te umjetničke dokumentacije, kao i publikacija vezanih uz kulturnu produkciju pojedinih područja s ciljem interpretacije zajedničke baštine u Jadransko-jonskoj regiji. Nadalje, osnova je to za povezivanje kulturnog i turističkog sektora, otvarajući pri tome mogućnost izvedbe inovativnih digitalnih aplikacija i promociju novih turističkih ruta s fokusom na valorizaciju kulturnog naslijeđa.
 
MSU je prepoznat kao institucija koja je ostvarila izvrsne rezultate u digitalizaciji muzejske građe i koja je vrlo aktivna na području online projekata. Posebnu vrijednost projekta MSU vidi  u prilici promocije suvremene građe u turizmu.

Kroz umrežavanje kulturnih institucija u regiji, projekt naglasak stavlja na zajedničke programe digitalizacije koji će omogućiti i drugačiji, održiviji pristup turizmu, ali i povećani interes za kulturnu baštinu, kao i šire shvaćanje kulturne baštine uopće. Osiguranjem sredstava za edukaciju u području digitalizacije te razmjenu znanja i vještina stvaranjem međunarodnog konzorcija stručnjaka unutar projekta s jedne, a povezivanjem s privatnim sektorom s druge strane, želi se doći do novih, naprednijih modela valorizacije i interpretacije kulture i umjetnosti, ali i do medijacijskih procesa usmjerenih ka široj publici.
 
Projekt ADRINETBOOK će kroz online dostupnost knjiga i rijetkih publikacija podići svijest o zajedničkoj baštini u Jadransko-jonskoj regiji i ponuditi orijentacijski okvir za pojedine aktivnosti kako bi se kulturna baština vrednovala unutar ADRION branda, ali i kroz izgradnju i transfer znanja općenito, putem pilot-projekata digitaliziacije.

Partnerski konzorcij čini devet partnera iz šest različitih zemalja: grad Macerata (IT) kao nositelj, Centralni institut za objedinjenu katalogizaciju talijanskih knjižnica (IT), grad Gjirokastra (AL), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (HR), Agencija za ruralni razvoj zadarske županije (HR), Nacionalna biblioteka Srbije (RS), grad Thassos (EL) i Istraživački i obrazovni centar Rakičan (SI), dok je Regija Marche pridruženi partner.
 
Projekt će trajati 30 mjeseci, a ukupan je proračun 1.5 milijuna eura. /MSU