Preskočite na glavni sadržaj

Sopranistica Lana Kos u Madridu

Hrvatska operna pjevačica Lana Kos nastupit će u srijedu u madridskoj opernoj dvorani Teatro Real, koja otvara vrata nakon tri i pol mjeseca.
vrijeme: 08.07.2020.
mjesto: Madrid

Uoči nastupa u operi La Traviati rekla je kako će glazba pomoći ljudima da se vrate u život nakon što je kriza s koronavirusom promijenila njihove navike i raspoloženje.

Opera u tri čina Giuseppea Verdija bit će prvo djelo izvedeno u Madridu nakon što su zbog koronavirusa bile otkazane sve predstave 14. ožujka.

Sopranistica Kos će igrati ulogu Violette Valéry po kojoj je postala poznata tijekom dosadašnje karijere.

"Ispunjena sam emocijama, povratak nakon karantene kod svih umjetnika izaziva snažne osjećaje“, rekla je 36-godišnja Kos u razgovoru za španjolske novine La Razón.

"Boravila sam u svojoj kući u Hrvatskoj gdje smo uz stres i strah od koronavirusa imali i potres. Nakon svega toga, mogućnost putovanja, dolazak u kazalište i stajanje na pozornici sa svojim kolegama čini mi se poput vraćanja života. Jer naš se život sastoji od toga“, dodala je.

Kos će premijerni nastup u Teatro Real imati u srijedu 8. srpnja, a nakon toga će još pet puta nastupiti do 29. srpnja. Kaže kako joj se poziv organizatora činio "poput sna“.

"Poskočila sam poput djevojčice, posebno zbog toga jer je Madrid prošao kroz užasnu situaciju, bio je među najpogođenijim gradovima pandemijom. Gledali smo vijesti i vidjeli što se sve događalo pa sam mislila da je to posljednje mjesto na kojem bih mogla pjevati“, rekla je.

"Mogućnost nastupa je čin enormne hrabrosti, ponosna sam što ću sudjelovati u ovom povijesnom događaju“, istaknula je.

Teatro Real je namjeravao postaviti operu La Traviata u svibnju no zbog izvanrednog stanja bile su zatvorene sve kulturne ustanove u Španjolskoj te otkazani svi događaji većeg okupljanja ljudi.

U Madridu i okolici se inficiralo 72.100 stanovnika od ukupno 250.100 u Španjolskoj. U posljednja 24 sata je u glavnom gradu dijagnosticirano 25 novooboljelih.

Kapacitet dvorane bit će smanjen s uobičajenih 1750 na 869 sjedala, a posjetiteljima će se na ulazu mjeriti temperatura, podijeliti maske, na raspolaganju će im biti dezinfekcijska sredstva a ulaznice će biti bez kontakta sa zaposlenicima.

"Danas svi možemo biti Violetta jer je ovo respiratorna, zarazna virusna bolest, pa u svakom trenutku možemo oboljeti“, kaže Kos. Kurtizana Violetta u La Traviati obolijeva od tuberkuloze u La Traviati.

To Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, malograđanskog mentaliteta, žrtvovanja i iskupljenja. Uloga Violette je među najzahtjevnijima u sopranskom repertoaru.

Sopranistici rođenoj u Varaždinu to će biti drugi nastup u Madridu. "Već se igraju nogomet, tenis...sve se vraća u normalu osim kazališta. Pozivam sve na istu hrabrost koju je iskazao Teatro Real i da naprave iskorak. Puno je velikih predstava diljem svijeta koje se otkazuju a ljudima je potrebno dati priliku da žive. S glazbom ćemo se vratiti u život“, zaključila je Kos. (Hina)