Preskočite na glavni sadržaj

'Pogledi' Danijele Sušanj u Galeriji Oblok

Izložba 'Pogledi', umjetnice Danijele Sušanj, održava se u Galeriji Oblok, Knjižnici Sesvete, od 6. srpnja do 31. kolovoza 2020. 
vrijeme: 06.07.2020.
mjesto: Galerija Oblok, Knjižnica Sesvete
url: http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-sesvete/85

'Šarm činjenice da oči otkrivaju pruža posebnu vrstu nadahnuća. U njihovom se izrazu može mnogo toga iščitati, bez izgovorenih riječi. Pogled u oči prvi je kontakt koji većina ljudi uspostavlja u svakom odnosu, bio on slučajan, nasumičan ili poznat i dubok. Razumijevanje tako dobivenih informacija ovisit će opet o našoj percepciji i trenutnom stanju uma. Svaki pogled stoga je dvosmjeran i uvijek subjektivan, obavijen emocijama i stanjima. Autorica razmatra sam pogled iskreno i neopterećeno, ali pomalo nostalgizira za istom nepristranošću u općenitoj komunikaciji. Osjeća da je izravna emocija zamagljena kroz socijalne mreže i medije, a iskren pristup obavijen trendovima u mišljenju, govoru i gledanju. Ogledalo duše kao da je poprimilo odraz monitora (ili bolje rečeno ekrana mobitela), a ljudski duh postao kombinacija optičkih, usb i hdmi kablova. S obzirom na modernu pomamu za „prikazivanjem“ a ne „bivanjem“, autorica duboko vjeruje da pogled ipak zadržava svoju osnovnu humanost te će s vremenom nadvladati obmane tehnološkog razvoja.
Izmjenom mirnih površina i trzavih rastera, autorica se poigrava pojmovima karakterističnim za digitalnu umjetnost, u tradicionalan izraz uvodi ideju piksela, vektora, rezolucije i rastera. Na određen način odaje priznanje samom tehničkom temelju novih medija, nastoji povezati (često posvađano) digitalno i tradicionalno i to nenametljivim probijanjem poteza kroz cjelinu. Tehnologija nije nužno zlo, ali njezino korištenje je vrlo često infantilno, potaknuto samo društvenom formom, a ne stvarnim dobrobitima koje iz tehnologije proizlaze. Sredstva likovnog izraza ove serije autoričinog stvaralaštva pružaju nam posebnu vizualnu senzaciju, a utjecaj boje i dinamike kompozicije prenijeti će nam osjećaj snage samog, jednostavnog i ogoljenog pogleda. U pozitivnom emocionalno-likovnom tonalitetu, autorica nas poziva na vizualnu gozbu gdje čistim bojama i svjetlinom iskazuje problematiku površnosti.' - Dora Vukičević

http://www.kgz.hr/