Preskočite na glavni sadržaj

OLJK: Troje mladih umjetnika izlaže radove na temu nostalgije

HDLU Osijek - Galerija Kazamat najavljuje otvorenje izložbe "Nostalgija - nevrijeme vremena" koje će se održati 5. srpnja 2020., u Galeriji Kazamat, s početkom u 20 sati. Radove izlažu: Cui Qin, Santos Ocasio i Sara Sonas. Izložba je dio programa Osječkog ljeta kulture, a ostaje otvorena do 17. srpnja 2020.
vrijeme: 05.07.2020.

(...) "Djela nastala za ovu izložbu rezultat su rada mladih umjetnika koje je spojio škotski Glasgow, grad koji nikome od njih nije bio domicilno obitavalište, nego usputna postaja na njihovom obrazovnom putu.

Cui Qin, Santos Ocasio i Sara Sonas umjetnici su čija djela povezuje spomenuti pojam nostalgije. Veliki dio umjetnosti nastaje iz potrebe da se uhvati i izrazi osjećaj onog što je istovremeno blisko, ali i strano samome umjetniku. Umjetnike iz Puerto Rica, Guangzhoua i Zagreba spojilo je promišljanje odnosa koji se može uspostaviti između sebe, doma i boravišta koje je privremeni dom što je izlagačima u ovom slučaju bio Glasgow.

Djela Cui Qina, Santos Ocasio i Sare Sonas koja nam predstavljaju na ovoj izložbi svakome od nas su dodatni doprinos komunikaciji iskustva i ideja. Okupljeni oko pojma nostalgije radovi nas uvlače u potragu za onim vremenima za kojima i sami patimo i maštamo o njihovom povratku. „Stavljanjem prošlosti na prijestolje, kao spomenik, umjetnici predlažu problematiku publici i sebi samima, dopuštajući njezino prihvaćanje i sučeljavanje“, ističu ovi autori. Upravo nas njihova zamrznuta prošlost možda podsjeti i na one naše „jezovite“ i „nostalgične“ predjele o kojima rijetko mislimo, ali su tu u nama i komuniciraju u „nevremenu vremena“. (...) - Igor Loinjak

Sara Sonas rođena je 1991. u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine, na Odsjeku za slikarstvo pod mentorstvom Duje Jurića. Magistrirala je slikarstvo na diplomskom studiju Glasgow School of Art sveučilišta u Glasgowu, Škotskoj, gdje trenutno živi i djeluje. Osvojila je nekoliko umjetničkih nagrada i izlagala u samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj, Španjolskoj, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Od 2018. Godine je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, te član 126 Galerije u Galwayu, Irska.
 
Santos Ocasio rođena je u San Juanu u Puerto Ricu 1991. godine. Diplomirala je komunikacije na Sveučilištu Puerto Rica. Umjetnica je završila magistarski studij na crtačkom odjelu Glasgow School of Art sveučilišta u Glasgowu. Njezini radovi su izlagani od 2014. na samostalnim i skupnim izložbama u San Juanu, New Yorku i Glasgowu. Trenutno živi i radi u Glasgowu.
 
Cui Qin rođen je u Kini 1991. godine. Cui je diplomirao izradu modela na Umjetničkom sveučilištu u Bournemouthu, te je dobio certifikat naprednih studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Guangzhou, smjer kiparstvo. Od 2015. do 2017. je bio član kipara u Nidu Model Studio, u Guangzhou u Kini. Izlagao je na više skupnih izložba u Kini, Londonu i Glasgowu. Umjetnik je magistrirao crtački smjer na sveučilištu Glasgow School of Art u Glasgowu, gdje trenutno živi i djeluje.

Izložba je realizirana u suradnji s Gradom Osijekom i dio je programa Osječkog ljeta kulture.

https://www.facebook.com/events/204895227434627/