Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski klasik 'Rebecca' objavljen na hrvatskom

Svjetski klasik 'Rebecca', gotički roman Daphne du Maurier iz 1938., po kojemu je Alfred Hitchcock snimio slavni psihološki triler s Laurencem Olivierom i Joan Fontaine u glavnim ulogama, objavljen je na hrvatskom u izdanju Mozaika knjiga.
vrijeme: 02.07.2020.
url: https://mozaik-knjiga.hr/
Daphne du Maurier rođena je u Londonu, kao kći poznatoga glumca i menadžera sir Geralda du Mauriera i unuka Georgea du Mauriera, pisca i umjetnika. Kao strastvena čitateljica, odmalena je bila očarana imaginarnim svjetovima te si je čak stvorila muški alter ego. Nakon obrazovanja kod kuće i u Parizu, 1928. počela je pisati kratke priče, drame, biografije i članke, a njezin prvi roman "Duh ljubavi" objavljen je 1931. godine.
 
Uslijedila je biografija o njezinu ocu i još tri romana, ali probila se i proslavila tek romanom "Rebecca". Filmovi nastali prema njezinim romanima kasnije su nagrađivani, a 1969. je odlikovana naslovom dame.
 
S nekoliko milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, "Rebecca" je postala nezaobilazni svjetski klasik, te se nalazi na popisima najomiljenijih knjiga mnogih čitatelja, a 2000. godine nominiran je za nagradu Anthony Award za najbolje djelo napisano u prošlom stoljeću.
 
Na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, "Rebecca" je od gotovo pola milijuna korisnika dobila visoku ocjenu (4,27 od maksimalnih 5).
 
Od brojnih ekranizacija, najviše pažnje, ali i nagrada privukla je ona redatelja Alfreda Hitchcocka, koja je 1940. godine osvojila dvije prestižne nagrade Oscar u kategorijama za najbolji film i najbolju fotografiju.
 
"Ni jedan drugi suvremeni pisac nije se tako uspješno odupro svrstavanju. Zadovoljavala je sve upitne kriterije popularne književnosti, ali zadovoljavala je i stroga mjerila 'prave književnosti', nešto što uspijeva tek nekolicini pisaca", poručuju iz Mozaika knjiga.
 
Roman je s engleskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija.
 
Tijekom boravka u južnoj Francuskoj, sramežljiva junakinja "Rebecce" zaljubi se u Maxima de Wintera, bogatog, zgodnog udovca. Ali kad stignu u Manderley, njegovu palaču u Cornwallu, Max postane drukčiji i njegova mladenka počne se bojati. Bez prijatelja, u kući na osami, shvaća da gotovo i ne poznaje muškarca za kojega se udala, a u svakom kutu svake prostorije obitava duh njegove prekrasne prve žene, Rebecce. (Hina)