Preskočite na glavni sadržaj

'Pomoć! Dolaze (li) turisti?' u Dokukinu KIC

U sljedeća dva vikenda pogledajte selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš, kroz priče putnika i lokalnih stanovnika od Jadrana, preko Tunisa i Sicilije, do Bolivije i Tajlanda. U doba kada je jedna od najsnažnijih svjetskih industrija pod teškim udarom koronavirusa skreće se pozornost na modele održivog turizma i ekološke alternative masovnom turizmu.
vrijeme: 03.07.2020.
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
U petak, 3. srpnja u 19 h prikazuje se dokumentarac Kameni govornici (2018) Igora Drljače, suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet bosanskohercegovačkim turističkim destinacijama - u Međugorje i Tuzlu, na 'piramide' u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu prošlogodišnjeg Berlinalea, a prikazujemo ga zajedno s eksperimentalno-dokumentarnim kratkišem Mezostajun Ivana Ramljaka u kojem se istančanim filmskim jezikom istražuje sezonalnost hrvatskog turizma.

 

U petak, 3. srpnja u 21 h pogledajte dokumentarac Bezness as Usual nizozemskog redatelja Alexa Pitstre. Ovaj duhoviti doks o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama bavi se tuniskim ljetovalište Sousse koje je tijekom 1980-ih bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor filma koji se sada vraća u Sousse kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji. No, nakon Arapskog proljeća Sousse više nije onakav kakav je nekad bio.

 

U subotu, 4. srpnja u 21 h prikazuje se film Sretna zima (2017) Giovannija Totara, slikovit i zabavan doks koji donosi priče turista i radnika s plaže u Palermu, razotkrivajući pritom društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižnog ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje onamo dolaze ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.

 

U subotu, 11. srpnja u 19 h pogledajte Gringo Trails, film u kojemu se kroz paralelne priče putnika i lokalnih stanovnika propituje utjecaj turizma na kulture, ekonomije i okoliš. Redateljica filma, antropologinja Pegi Vail slijedi dobro uhodane rute backpackera (gringo trails) u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, istražujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj. Propitujući te međuutjecaje, film nudi primjere održivog turizma i ekoloških alternativa masovnom turizmu.