Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 13. izdanja Smaragdnog eco film festivala

U Hrvatskoj Kostajnici je 26. lipnja završilo 13. izdanje jedinstvenog putujućeg festivala filma o zaštiti okoliša i prirode. Ovogodišnje izdanje, pomalo drukčije od ostalih zbog svjetske krize virusa Covid-19, počelo je 21. lipnja u Zagrebu. Na krovu Centra mladih Ribnjak, proglašeni su pobjednici, te su prikazani pobjednički filmovi.
vrijeme: 26.06.2020.
mjesto: Hrvatska Kostajnica
url: https://www.facebook.com/SmaragdniEcoFilmFest/
U konkurenciji je bilo 35 filmova pristiglih iz 21 zemlje selektiranih u 4 kategorije, a međunarodni žiri je odlučio slijedeće: - Ruriku Uzu iz Japana proglasila je najbolji film u kategoriji dječjeg eko edukativnog Plantae brazilskog autora Guilherma Gehra.

- Juliana Paniague iz Kolumbije proglasila je najbolji film u kategoriji animiranog filma Echo iranskog autora Barzan Rostamija.

- Rachel Caplan iz USA proglasila je najbolji kratkometražni film Traces belgijskog autora Sebastiena Pinsa.

- Jaume Quiles iz Španjolske je proglasio najbolji dugometražni film Stalking Chernobyl: exploration after apokalypse brazilske autorice Iare Lee.

 

Otvaranje festivala na terasi Centra mladih Ribnjak ugostilo je glazbenika Andriju Rudića, dok je fotograf Nikola Šolić izložio fotografije pod nazivom "Una-voda". Festival je otvorio talijanski film o Smaragdnom eco film festivalu pod nazivom Festival na pedalama autorskog dvojca Marca Carlonea i Francesca Rasera, koji je snimljen prošle godine u sklopu europskog projekta koji se bavi filmskim aktivizmom na području Balkana. Osim pobjedničkih filmova, prvi dan festivala u Zagrebu je završio svjetskom premijerom eksperimentalnog filma The corona autorice Branke Bešević Gajić iz Srbije.

 

Zatvaranje festivala će prikazati ostale filmove koji su bili u konkurenciji za plaketu SEFF-a. U Hrvatskoj Kostajnici ceremonija zatvaranja festivala počinje u 21 sat u atriju hotela Central gdje će publiku ponovno zagrijati glazbom Andrija Rudić. Ulaz je slobodan.

 

Tijekom festivala su realizirane filmske radionice s djecom i mladima na kojima je nastao i film koji će biti premijerno prikazan na sljedećem izdanju Smaragdnog eco film festivala.

 

Promotor, tj. "kum" 13. SEFF-a je glumac Asim Ugljen, dok vizual festivala potpisuje crtač stripa i ilustrator Dubravko Mataković. Pokrovitelj festivala je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok su partneri Centar mladih Ribnjak i  festival "Tesla in Lika" iz Gospića.

 

Izvor: HAVC