" />
festival

FAKI 21 – 21. Festival alternativnog kazališnog izričaja


vrijeme: 22.05.2018. - 27.05.2018.
mjesto: Zagreb

Festival Alternativnog Kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. Ulaz na sva događanja je besplatan!

U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Autori/ce koji/e stvaraju ovogodišnji FAKI - kao izvedbeni jezik koriste pokret, a ljudsko tijelo je njihova polazišna točka i najznačajniji instrument ekspresije dihotomije želje i volje, strasti i razuma, razumijevanja i gubljenja u značenjima neverbalnih performansa.
 
U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen i prezentiran, ovom prilikom - u karakterističnom prostoru postindustrijskog kulturnog centra.
 
Od 22. – 27.5. putem 7 izvedbi u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) FAKI predstavlja izvedbenu platformu nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira razvijajući prostor za osebujne izričaje koji počivaju na margini. 6 autorskih predstava i 1 rezidencijalna premijera jezgra su ovogodišnjeg festivala, uz svakovečernja druženja s umjetnicima/cama nakon samih izvedbi. Ove godine na pozornici nas iščekuju izvedbe iz Turske, Čilea, Njemačke, Austrije, Armenije, Italije, Brazila, Švicarske i Srbije u kojima glumci/ice, plesači/ce i izvođači/ce nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom, već fizičko tijelo koje u komunikaciji s prostorom Medike započinje performans; oni sami vlastito su sredstvo, na kojemu rade i pomoću kojega rade – živi instrument stvaranja izvedbenih kreacija.


Cjeloviti program je moguće pogledati ovdje: http://www.attack.hr/faki21/


Program je ostvaren uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade "Kultura Nova" i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


 

(R.P.B., 18.05.2018)