" />
festival

qFEST - Festival drugog i drugačijeg


vrijeme: 19.05.2018.
mjesto: Split

Drugo izdanje qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg starta u subotu, 19. svibnja, s predstavom 'Tri Gvineje' po tekstu Virginije Woolf u Gradskom kazalištu mladih Split. U partnerskoj organizaciji kolektiva queerANarchive i Cenzure Plus festival donosi bogat društveni i kulturni program koji se realizira u susret Splitskom Prideu, koji je najavljen za 23. lipnja.

Nakon nekoliko sezona raštrkanog kulturnog i društvenog programa LGBTIQ+, ljudskopravaških i srodnih organizacija koji se odvijao u susret Splitskom prideu, 2017. godine kolektiv queerANarchive inicirao je objedinjenje programa u festivalskom formatu te je tako nastao qFEST - Festival drugog i drugačijeg. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koji će se realizirati u periodu od 19. svibnja do 23. lipnja ove godine. Programe festivala objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem Splitskom prideu, najavljenom za 23. lipnja.
 
Festival partnerski provode kolektiv queerANarchive i udruga Cenzura Plus uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa i aktivista.
 
Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.
 
Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost  Europske unije, nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva, Brisel; Centar za informiranje, sudjelovanje i razvoj nevladinih organizacija, Ljubljana ; Balkanska mreža za razvoj civilnog društva, Skopje; Građanske inicijative - Udruga građana za demokraciju i građansko društvo, Beograd; Centar za razvoj nevladinih organizacija, Podgorica; Makedonski centar za međunarodnu suradnju, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split,
 
Programske aktivnosti festivala realizirane su uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Opširnije o programu...


(R.P.B., 17.05.2018)