Preskočite na glavni sadržaj

Peto izdanje sisačkog festivala Re:Think posvećeno domaćim umjetnicima

Peta sezona festivala ulične umjetnosti Re:Think, koja je počela 15. lipnja, u četvrtak je i službeno otvorena, a do kraja mjeseca bit će dovršeno šest murala koje na pročeljima sisačkih zgrada izrađuje nekoliko domaćih umjetnika.
vrijeme: 15.06.2020.
mjesto: Sisak
url: https://www.facebook.com/ReThinkSisak/
U protekle četiri godine na festivalu su sudjelovala 24 umjetnika, koji su stvorili 33 murala, pa je Sisak tako među rijetkim gradovima po bogatstvu te vrste likovnih djela.

 

"Drago mi je da se Sisak pojavio i na nekim svjetskim portalima i postao poznat po svojim muralima. Riječ je o posebno vrijednom projektu udruge Kult Com, koji se ostvaruje u suradnji s Gradskom galerijom Striegl uz financijsku potporu Grada Siska", rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

Ove su godine u izvanrednoj situaciji koronakrize, okupljeni isključivo domaći umjetnici, dodala je.

 

Ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber rekla je da će ove godine biti ostvareno samo šest novih murala.

 

Radovima je prethodio javni poziv kako bi građani prijavili lokacije za nove radove na stambenim i javnim objektima. Nakon toga su odabrane lokacije koje je bilo moguće prilagoditi umjetnicima, dodala je Trauber.

 

Voditeljica udruge Kult Com, Dahna Prskalo Peco, napomenula je da je već završen prvi mural kao hommage sisačkom slikaru Slavi Strieglu, kojega je portretirao slikar Leonard Lesić.

 

Trenutačno svoje radove u stambenom naselju Viktorovac ostvaruju Boris Bare i Hana Tintor, a uz njih na festivalu ove godine još sudjeluju Ojo Magico i Miron Milić.

 

Jedan od vodećih hrvatskih umjetnika street art scene Boris Bare, koji upravo na zgradi u Ulici Miroslava Krleže 8 slika svoj rad, izrazio je zadovoljstvo što je "došao na red" za oslikavanje murala. Ovo je njegov treći pokušaj da crta u Sisku, a iskoristio je priliku da zahvali sisačkim vatrogascima, koji su mu spremno priskočili u pomoć.

 

Ovogodišnje izdanje festivala počelo je 15. lipnja i trajat će do kraja mjeseca ili koji dan duže. Budući da je zanimanje za ovu vrstu umjetnosti sve veće, organizatori festivala Re:Think razmišljaju i o izdavanju svojevrsnog kataloga nastalih murala, jer je već sada njima "pokriveno" šire gradsko područje. (Hina)