Preskočite na glavni sadržaj

Fight the Power vikend u Dokukinu

Posljednjeg vikenda u lipnju u Dokukinu KIC možete pogledati selekciju nagrađivanih dokumentaraca koji tematiziranjem položaja Afroamerikanaca i borbi za građanska prava nude povijesni i društveni kontekst aktualne užarene političke situacije u SAD-u.
vrijeme: 26.06.2020.
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
U petak, 26. lipnja, u 19 h prikazuje se dokumentarac 'Ja nisam tvoj crnac' (2016) Raoula Pecka. Baziran na memoarskim zapisima velikog američkog književnika Jamesa Baldwina, film je prodoran i aktualan dokumentarni esej koji kroz piščeva osobna zapažanja istražuje povijest rasizma i borbe za građanska prava u SAD-u. Ja nisam tvoj crnac osvojio je cijeli niz važnih nagrada, a bio je i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarca. Prije Peckova filma gledamo kratkometražni doks The Devil (2012) cijenjenog francuskog filmaša Jean-Gabriela Périota koji nam donosi slike s američkih ulica tijekom političkog buđenja 1950-ih i 1960-ih.

 

U subotu, 27. lipnja, u 19 h pogledajte 'The Black Power Mixtape 1967-1975', fascinantni dokumentarni kolaž Görana Huga Olssona (O nasilju) koji prati nastanak i sudbinu pokreta Black Power, kao militantnog nastavka crnačke borbe za građanska i socijalna prava. Film donosi vibrantne arhivske materijale snimljene 16 mm kamerom na ulicama američkih gradova, ali i dragocjene, intimne intervjue s ikonama perioda, poput Stokelyja Carmichaela, Bobbyja Sealea i Angele Davis. Tu su i komentari suvremenih glazbenika kao što su Talib Kweli, Questlove i Erykah Badu.

 

U nedjelju, 28. lipnja, u 19 h prikazuje se 'Field Niggas' (2015), pronicljiv, impresionistički dokumentarac Khalika Allaha (Crna mater, Beyonce: Lemonade) koji donosi priče prolaznika s ugla 125th Street i Lexington Avenue u zloglasnom njujorškom Harlemu. Redatelj snima i intervjuira ljude koji se tamo skupljaju – većinom su crne rase, ovisnici, neki od njih su beskućnici, dok su drugi upravo izašli iz zatvora – nudeći intimnu filmsku dijagnozu kompleksne egzistencije, političko-društvene devastacije i surovih uvjeta u kojima žive siromašni Afroamerikanaci.

 

U nedjelju, 28. lipnja, u 20 h dođite na novo izdanje programa Hall of Fame u sklopu kojeg se prikazuje utjecajni filmski esej 'Motiv za profit i vjetar koji šapuće' (2007) Johna Gianvita. Nadahnuta seminalnom knjigom Howarda Zinna Narodna povijest SAD-a, ova dokumentarna elegija izlaže paralelnu i manje poznatu povijest SAD-a, sastavljenu od narodnih i manjinskih pobuna, ustanaka i krvavih masakra. Ulaz je slobodan!