Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena jubilarna 20. sezona Ulyssesa

Brijunsko Kazalište Ulysses u sezoni 2020. slavi 20. obljetnicu postojanja, a važan jubilej obilježit će bogatim programom s naglaskom na koncertnim događanjima, jednim novim projektom, te obnovljenom produkcijom monodrame 'Moj obračun s njima' prema tekstu Miroslava Krleže.
vrijeme: 24.07.2020.
mjesto: Brijuni
url: https://www.ulysses.hr/hr/
Na konferenciji za novinare u četvrtak u Kući za ljude i umjetnost Laubi, umjetnička voditeljica kazališta Lenka Udovički najavila je program prilagođen okolnostima pandemije covida-19, u skraćenom terminu od 24. srpnja do 18. kolovoza, ali uz niz iznenađenja i koncerata vrsnih glazbenika, nagrađivane predstave, svečanu premijeru te obilježavanje osnutka ovoga kazališta.

 

"Ova izvanredna situacija posljednjih mjeseci otvorila nam je prostor i mogućnost za razna samoispitivanja i razmišljanja, shvatili smo što nam znače određeni ljudi, prijateljstvo, ljudski kontakt, ali i koliko je potreba za umjetnošću jedna duboka ljudska potreba", rekla je Udovički.

 

Osnivač kazališta, glumac Rade Šerbedžija kazao je kako se kazališna umjetnost našla pred važnim iskušenjem - kako u ovim okolnostima organizirati "akciju teatra". Imperativ je umjetnicima smisliti kako pomoći ljudima izaći na kraj s takvim teškim situacijama, rekao je Šerbedžija.

 

Ove godine Ulysses slavi 20. rođendan, a za to je vrijeme, dodao je Šerbedžija, kroz to jedinstveno kazalište prošlo mnogo fantastičnih umjetnika. Prisjetio se mnogih velikana koji su nas u međuvremenu napustili, te izrazio uvjerenje da će kazalište imati u budućnosti veliku potporu u mladim snagama.

 

Posebne okolnosti za Ulysses, koji djeluje na izdvojenom, samom po sebi zaštićenom prostoru, neće biti prepreka, dodao je.

 

Sigurnost posjetitelja bit će u sezoni 2020. najveći imperativ, te će se poštovati sve upute stožera civilne zaštite i omogućiti svi potrebni uvjeti higijene i distance prilikom prijevoza, kao i u gledalištu, dok će broj ulaznica biti reduciran.

 

Veliki koncert koji će se gledati s mora

 

Dvadesetu obljetnicu Ulysses će proslaviti 2. kolovoza koncertom Rade Šerbedžije i gostiju na Malom Brijunu, gdje će, kako je najavio ravnatelj kazališta Duško Ljuština, biti postavljena pozornica na obali, dok će publika biti na dva veća broda s desne i lijeve strane, a posjetitelji će moći doći i svojim prijevozom te gledati program sa svojega čamca.

 

Uoči sezone bit će objavljena knjiga o kazalištu Ulysses iz perspektive dramaturga Borne Vujčića koji je odrastao s Ulyssesom. Posebnost sezone je i projekt "Brijunska soba Jamesa Joycea", audio-vizualni doživljaj smješten u nezavisnu izložbenu prostoriju u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu.

 

Projekt je nastao po ideji glazbenika Damira Urbana. Riječ je o posebno uređenoj Joyceovoj sobi po čijem je kapitalnom djelu "Uliks" kazalište dobilo ime i u kojoj će posjetitelji moći u individualnim obilascima vidjeti slike, fotografije, mape, video snimke, audio zapise itd., te čuti Joyceu posvećenu glazbu, ili vidjeti ulomke iz izvedbi.

 

Sobu će izvedbom uživo otvoriti Urban, koji se konferenciji Ulyssesa pridružio video linkom. "Bit će to mjesto gdje ćemo se svi mi na neki način moći družiti i stvarati inspirirani Joyceom", rekao je Urban.

 

Projekt je najava velikog multimedijalnog projekta "Uliks", koji će biti uprizoren na Malom Brijunu 2021. godine.

 

Urban će na Malom Brijunu imati i samostalni koncert 28. srpnja.

 

Bogat glazbeni i dramski program

 

Glazbeni suradnik Davor Rocco napomenuo je da će ove godine zbog pandemije naglasak programa biti na koncertima. Najavio je "Dane gitare" koji u vrtu stare mletačke vile, danas Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, donosi komorne koncerte Mate i Šimuna Matešića, gitarista i "majstora na lutnji" Edina Karamazova, te "vječnog istraživača i eksperimentatora" Ivana Kapeca i pjevačice Maje Posavec.

 

Program će 8. kolovoza zaključiti koncert pod nazivom "Legende rock gitare", kada će se pred publikom tvrđave Minor na Malom Brijunu naći gitarističke zvijezde iz šire regije. Riječka grupa Putokazi na koncertu 14. kolovoza predstavit će novi album "Meandri".

 

Ovogodišnja dramska premijera bit će obnovljena monodrama "Moj obračun s njima", nastala prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije. Prvi puta je postavljena 1974. u režiji Dine Radojevića, a do 1991. godine Šerbedžija ju je odigrao više od 2 tisuće puta. Nakon višegodišnje stanke obnovljenu i nadopunjenu verziju Šerbedžija će premijerno izvesti 15. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, uz još jednu izvedbu 16. kolovoza.

 

U dramskom programu u planu je i niz izvedbi predstave "Tko se boji Virginije Woolf?", prošlogodišnje uspješnice u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom i Katarinom Bistrović Darvaš u glavnim ulogama. Od gostujućih predstava, Zijah A. Sokolović izvest će 31. srpnja autorski projekt "Lijevo desno glumac". Sezonu 18. kolovoza zaključuje koncert Vlatka Stefanovskog. (Hina)