Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Igora Eškinje u okviru programskog pravca Dopolavoro

Izložba Igora Eškinje 'Sanjaju li biljke sutrašnjicu?' otvara se u četvrtak, 25. lipnja, u prostoru DeltaLab, kao dio programskog pravca Dopolovoro, projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
vrijeme: 25.06.2020.
url: https://rijeka2020.eu/

To je instalacija u kojoj je Eškinja uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora transformirao u dizajnerske uzorke, te ih predstavlja u obliku zidnih tapeta.

Izložba se prvotno trebala realizirati krajem ožujka, ali se morala odgoditi. Eškinja je istaknuo da je instalacija izrazito vezana uz Rijeku, tako da svaka od šest dizajniranih tapeta predstavlja po jedan dio grada vezan uz nekadašnje industrijske pogone ili umjetno stvorene prostore, poput nasutih dijelova uz more. Na njima se, nakon završetka proizvodnog ciklusa stvara novi, izuzetno aktivni život biljaka, rekao je. "Biljke vrlo dobro koriste prostore koje ljudi napuste te se stvara začuđujuća raznolikost života", kazao je ovaj riječki umjetnik.

Pročelnik riječkoga gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar dodao je da prirodni svijet pokazuje veliku mogućnost oporavka, što se pokazalo i tijekom pandemije, kad su se pozitivne promjene u okolišu događale mnogo brže od očekivanog. Istaknuo je da se često na industrijsku prošlost Rijeke gleda samo u svjetlu gospodarskih učinaka ili zaposlenost, a donekle se zanemaruje ogromno posljedično zagađenje prostora. Treba tragati za ravnotežom različiith težnji, kazao je.

U ostvarenju instalacije, tijekom tri godine, dok su prikupljani uzorci biljaka u različitim godišnjim dobima, pomagali su biolozi Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Izložba će, nakon otvorenja 25. lipnja, ostati otvorena do 24. srpnja.

Igor Eškinja živi i radi u Rijeci. U svom radu koristi različite medije poput fotografije, videa, crteža i instalacije. Radovi su mu izlagani na međunarodnim skupnim te samostalnim izložbama u Europi i SAD. (Hina)