Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeno finale 'Tetralogije o 21. stoljeću' Igora Rudana

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Očekujući vatre', posljednji dio popularnoznanstvene 'Tetralogije o 21. stoljeću' Igora Rudana, u kojoj se taj istaknuti hrvatski znanstvenik bavi izazovima s kojima će se čovječanstvo suočavati tijekom 21. stoljeća.
vrijeme: 23.06.2020.
url: https://www.ljevak.hr/
Igor Rudan (1971.) jedan je od najprepoznatljivijih hrvatskih znanstvenih glasova. Njegov znanstveni opus do 2018. godine uključuje više od 500 objavljenih znanstvenih radova i devet knjiga, koji su, prema bazi Google Scholar, citirani više od 100 tisuća puta, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga u "Vodeće znanstvene umove svijeta" u 2015., 2016., 2017. i 2018. godini.

 

U 2016. postao je i redovni član Britanske akademije znanosti – Kraljevskog društva u Edinburghu (The Royal Society), a u 2019. je dobio Rektorovu medalju Sveučilišta u Edinburghu i počasni doktorat Sveučilišta u Splitu. U 2016., u suradnji s Wellcome Trustom i BBC-jem, kreirao je popularnoznanstvenu dokumentarnu seriju "Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju", prikazanu i na Hrvatskoj radioteleviziji.

 

Autor je knjige "Healthy Ideas: Improving Global Health and Development in the 21st Century" (2015.) te domaćih popularnoznanstvenih knjiga "Točna boja neba" (2017.), "Zao zrak" (2018.) i "U zemlji klanova" (2019).

 

Kako se ističe u najavi, nakon uspjeha prethodnih knjiga, Rudan završava svoju popularnoznanstvenu 'Tetralogiju o 21. stoljeću' knjigom "Očekujući vatre", u kojoj razmatra izazove s kojima će se čovječanstvo suočavati tijekom 21. stoljeća.

 

Knjiga započinje analizama održivosti brojnih postojećih trendova i vjerojatnim ograničenjima koja će se s vremenom ukazati. Zatim izdvaja najznačajnija područja napretka od početka ovog stoljeća kao i promjene u ljudskim životima diljem svijeta. U završnom dijelu, Rudan se okreće budućnosti i donosi predviđanja o napretku, ali i izazovima koje bi nastavak 21. stoljeća mogao donijeti čovječanstvu.

 

"Očekujući vatre" analizira održivosti brojnih postojećih trendova, razmatra probleme starenja svjetskog stanovništva, zdravstvene zaštite najstarijih i najmlađih kao i siromašnih i ugroženih, postavlja pitanja o izvorima energije na koje ćemo se nastaviti oslanjati, osvrće se na nejednakost i društvene razlike kao i na demografska pitanja koja proizlaze iz daljnjeg produljenja ljudskog vijeka.

 

Rudan se na kraju u knjizi okreće budućnosti. Razmatra nove potrebe u obrazovanju, prije svega uvođenje popularne znanosti u nastavne programe. Upozorava na nedovoljnu obrazovanost i kritičnost većine stanovništva kao prijetnju zdravlju i sigurnosti, a u posljednjim poglavljima donosi  predviđanja o daljnjem napretku i izazovima koje bi nastavak 21. stoljeća mogao donijeti čovječanstvu. (Hina)