Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo književnik Ivica Matešić Jeremija

Ivica Matešić Jeremija preminuo je u nedjelju u Zadru. Bio je hrvatski publicist, književnik, časnik i vojno-diplomatski predstavnik.
vrijeme: 21.06.2020.
mjesto: Zadar
Ivica Matešić Jeremija rođen je u Arbanasima u Zadru, 27. veljače 1959.

 

Obnašao je niz vojnih i civilnih dužnosti, kako tijekom Domovinskog rata tako i nakon njega. Dragovoljac je Domovinskog rata 1990.-1995., dozapovjednik nenaoružanih odreda MZ Arbanasi i Ričine, predsjednik skupštine MZ Ričina, zapovjednik voda veze Sv Ivan-Poličnik i zapovjednik diverzantskog voda bataljuna "Sveti Mihovil".

 

Bio je pomoćnik zapovjednika 7. Domobranske pukovnije, pomoćnik zapovjednika Zbornog mjesta Zadar, nastavnik na zrakoplovnom učilištu "Rudolf Perešin" u Zadru, gradski vijećnik, predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra.

 

Matešić je dugogodišnji kolumnist "Narodnog Lista" (Izravno s bojišnice, Civilna bojišnica), "Zadarskog lista" (Četiri Kantuna). Bio je vojni izaslanik Republike Hrvatske u Italiji, 2005.-2008., prvi hrvatski polaznik Visokih studija obrane (IAZD) Talijanske Republike.

 

Magistrirao je 2009. godine na fakultetu političkih znanosti i novinarstva pri sveučilištu u Perugiji. Stekao je stručni magisteriji iz komunikologije u Zadru 2010.

 

Zamjenik je načelnika službe za međunarodnu vojnu suradnju MORH-a, 2010. do 2013. načelnik službe za međunarodnu suradnju MORH-a. Bio je vojni izaslanik RH u Makedoniji, Kosovu i Albaniji 2013. - 2017. Nosilac je više vojnih i civilnih odličja.

 

Na međunarodnom filmskom festivalu vojno dokumentarnog filma u Braccianu - kod Rima, film Darka Dovranića nastao po scenariju Ivice Matešića Jeremije "Križ moje braće" nagrađen je plaketom "Narodi i vojske" za 2006. godinu. Trominutni dokumentarni film " Bombardiranje Zadra 1991." koga potpisuju zajedno Miljenko Dujela i Ivica Matešić nagrađen je u kategoriji povijest istog festivala za 2007. također plaketom " Narodi i Vojske".

 

Istu plaketu "Narodi i vojske " dobio je zajedno s Bernardom Kotlarom za njihov film "Zadar-Maslenica 1993." u Braccianu 2008.

Njegov epitaf na centralnom križu gradskog groblja u Zadru "Oni su Hrvatska njima je dugujemo" uklesan je gotovo na svim spomenicima poginulim braniteljima u Domovinskom ratu Zadarskog kraja.

 

Također je upotrijebljen za naslov knjige o nestalima u Domovinskom ratu ("Oni su Hrvatska njima je dugujemo", grupa autora Zagreb, 2006.). Matešićev tekst nalazi se na spomen ploči dvorane u Jazinama posvećen poginulim pripadnicima Tornada "Nitko im nije mogao reći".

 

"Vrijeme garde hrvatske 1991" jedan je od najcitiranijih njegovih tekstova. Njemu se pridružuju pjesme "Ko zlato zemlje oni su bili" i "Cigla na putu" posvećena nestalim pripadnicima Zbora narodne garde, a naročiti uspjeh polučila je pjesma "Naresla je trava" posvećena Anti Gotovini, piščevu zapovjedniku i suborcu, čovjeku koji ga je nagovorio da svoje prve radove skupi u zbirci "Križ moje braće".

 

"Mir tebi gardo" naslov njegove knjige postao je naslov web stranice udruge dragovoljaca Slavonskog Broda.

 

Matešić je i autor teksta i njegov kazivatelj na CD Bernarda Kotlara "Ne zaboravimo 1993. Maslenica 2003." koga je urednik Danijel Kotlar.

 

Prvim se radovima javio na početku Domovinskog rata 1991.

 

Nakon ranjavanja, neposredno nakon Maslenice 1994. izlazi mu prva zbirka "Križ moje braće", a riječ je o kratkim pričama, realističko -naturalističkog stila, koje ispričane u Matešićevim kratkim rečenicama dosežu razinu epskog prikazivanja događaja. Pripisuje mu se tvorba posebne književne podvrste.. tako zvane " Novele Ekskorte".. Njegov književni svijet je uzrujani svijet bojišnice ... kako ratne tako i one civilne... otuda naziv njegovih kolumna. Piše o brzini zaborava i nestanku ushita vremena Domovinskog rata. (Hina)