Preskočite na glavni sadržaj

Gradski muzej Virovitica predstavlja gostujuću izložbu dizajnerskog i industrijskog namještaja

Gradski muzej Virovitica ugošćuje izložbu Muzeja za umjetnost i obrt 'Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.'.
vrijeme: 25.06.2020.
mjesto: Gradski muzej Virovitica
url: https://gmvt.com.hr/

Izložba donosi pregled produkcije industrije namještaja u Hrvatskoj u navedenom razdoblju, no ujedno ističe njezinu tradiciju i kontinuitet još od razdoblja industrijalizacije druge polovine 19. stoljeća, kao što ukratko informira o sudbini preostalih tvornica namještaja i o funkcioniranju te grane industrije u  promijenjenim uvjetima današnjeg posttranzicijskog i globalizirajućeg društva.

Važnost izložbe, koju je prošle godine u samo mjesec i pol dana u Muzeju za umjetnost i obrt posjetilo više od 5 000 ljudi, proizlazi iz činjenice da se po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja.

Na izložbi su prezentirani svi čimbenici u nizu dizajn ‒ tvornica ‒ trgovina ‒ potrošač, te položaj i uloga dizajnera, često anonimnih osobnosti u tom procesu, uvjetovano specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti.

Uz izložbu će biti izdan katalog kojemu su izdavači Muzej za umjetnost i obrt i Gradski muzej Virovitica. Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt. Autorica likovnog postava, vizualnog identiteta izložbe i kataloga je Ksenija Jurinec, mag. diz.

Izožba će biti otvorena od četvrtka 25.6. do 13.9. 2020.