Preskočite na glavni sadržaj

Tehnički muzej i sedam drugih muzeja pripremili 23 kreativne radionice

Tehnički muzej Nikola Tesla okupio je još sedam muzeja u prigodnom programu "Muzeji u muzeju", a svi zajedno pripremili su dvadeset i tri kreativne radionice za publiku svih uzrasta na kojima će u tom zagrebačkom muzeju moći sudjelovati besplatno od 23. do 26. lipnja ove godine.
vrijeme: 23.06.2020.
url: https://www.facebook.com/events/322523088739746/

Radionice će se održati od utorka, 23. lipnja, do petka, 26, lipnja, u vremenu od 10 do 14 sati, zainteresirani mogu doći u tom četverosatnom razdoblju kada žele jer se radionice periodički ponavljaju, priopćio je u četvrtak Tehnički muzej "Nikola Tesla".

Za sudjelovanje na radionicama ne treba se prethodno najvaljivati, a svoje uratke s radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Solidanost s kolegama čiji su muzeji teško oštećeni u potresu

Kako je istaknuto, Tehnički muzej nije pretrpio veća oštećenja u razornome potresu u ožujku ove godine, a budući da su popustile i epidemiološke mjere izazvane pandemijom COVID-19, taj je zagrebački muzej odlučio ugostiti muzeje koji nisu imali toliko sreće kao oni te su pretrpjeli velike štete u potresu.

Tako će ugostiti - Arheološki muzej, Hrvatski školski muzej, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja, Muzej za umjenost i obrt (MUO)i Tiflološki muzej.

Radionice su raznovrsne i raznolike te prepoznatljive za svaki od osam muzeja. Arheološki muzej pripremio je dvije radionice "Pišemo i čitamo hijeroglife", koja je jedna od najpopularnijih radionica toga muzeja,  te radionicu "Egipatska piramida" na kojoj će se izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom izboru. 

Hrvatski povijesni muzej pripremio je četiri radionice - "Heraldika", "Moje rodoslovno stablo" na kojoj će se sudionici moći upoznati s genealogijom i izraditi svoje obiteljsko stablo, "Odjeća minulih vremena, te "Odlikovanja - za čast i slavu", a na toj radionici sudionici će naučiti čime se bavi faleristika, te će izraditi vlastita odlikovanja.

Hrvatski prirodoslovni muzej organizirao je dvije geološke radionice - jednu o fosilima pomoću kojih će sudinici rekonstruirati geološku povijest Zemlje, a na drugoj će proučavati minerale i vulkane.

Pet radionica pripremio je Hrvatski školski muzej, jedna od njih je "Svijet enciklopedije u malom", riječ je o muzejsko likovnoj radionici vezanoj uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće "Bilderbuch für Kinder - Slikovnica za djecu" autora Friedricha Justina Bertucha, a Hrvatski školski muzej jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka te slikovne enciklopedije.
Ostale radionice su - "Čarolija quillinga", a quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira), "Pišemo krasopisom", "Gricko za knjige" i "Istražujemo svijet prirode". 

Muzej Prigorja pripremio je pak radionicu "Sagradi Kaptolsku kuriju u Sesvetama" na kojoj  će se polaznici pokušati izrezivanjem i ljepljenjem napraviti maketu te kurije.

Dvije radionice Muzeja za umjetnost i obrt vezane su uz stilsko razdoblje secesije s obzirom na to da je mjesec lipanj u MUO-u posvećen secesiji. Te radionice su - "Irizacija" i "Dva lica secesije" na kojoj će se, kroz primjere iz muzejskoga fundusa, objasniti dvije varijante u kojima se pojavljuje stil secesije.

Domaćin - Tehnički muzej Nikole Tesle pobrinuo se za organizaiciju četiriju radionica - "Leteći čovjek" kojoj je tema život i djelo Fausta Vrančića, "Jesmo li vještiji od naših starih? na kojoj će se u dvorištu muzeja sudionici okušali u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Na radionici "Dan i noć" upoznat će se sa starinskim teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskoga prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., te sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata, a radionica "Leti, leti" pružit će im priliku da se upoznaju s predmetima zračnoga prometa u Odjelu prometnih sredstava, a izradit će imodel aviona od kartona.

Tiflološki muzej pripremio je pak radionicu "Igramo se!" na kojoj će se sudionici upoznati s društvenim igrama za slijepe te tako senzibilizirati i upoznati javnost s mogućnostima osoba s invaliditetom. (Hina)